kleine beukenheg

Je beukenheg een grote snoeibeurt geven (verkleinen)

Na een flink aantal jaren kan je (beuken)haag te groot of te breed zijn geworden. Vooral als je hem niet jaarlijks strak hebt gesnoeid: als je er niet bovenop zit, komt er elk jaar weer een paar centimeter bij. Wordt het tijd om je heg te verkleinen? Wij leggen uit hoe je dat doet.

Eens per 10 jaar je heg verkleinen

Zelf verklein ik mijn beukenheg eens in de ongeveer 10 jaar, maar ik ben een strakke snoeier. De maanden november, december, januari, februari en maart zijn geschikt om je heg te verkleinen. Onthoud wel: je heg verkleinen is een meerjarenplan. Doe je alles in één keer, dan is de kans groot dat je heg grote schade oploopt (denk aan verbranding door de zon) of het zelfs niet overleeft.

Stap 1: inkorten

Je begint met het inkorten van je heg in de hoogte. Met andere woorden: je haalt eerst een stuk van de bovenkant af. Zet een lijn uit met een laser, span een touw of spuit met markeerverf herkenningstekens op de heg. Vervolgens gebruik je een stevige snoeischaar of snoeizaag om de heg in te korten. Gebruik geen kettingzaag: die is te grof voor zo’n heg. Bovendien schiet je ook gemakkelijker uit met een zaag, wat dan meer moeite kost om te herstellen.

Na het snoeien bemest je je heg met een speciale hagenmeststof, zodat hij kan herstellen. De heg moet slapende knoppen wakker maken om van binnen dicht te groeien. Geef je heg daar ook de tijd voor.

snoeizaag

Stap 2: versmallen

Na een jaar of twee kun je de heg in de breedte kleiner maken (versmallen). Begin met de kant die niet in de volle middagzon staat. Het snoeien doe je op dezelfde wijze als aan de bovenkant. Kijk regelmatig aan de heg langs, om te zien of je nog recht snoeit. Houd de heg aan de bovenkant iets smaller dan aan de onderkant. Op die manier krijgt de onderkant van de heg ook genoeg licht.

Stap 3: versmallen aan de andere kant

Nu mag je weer anderhalf tot twee jaar wachten. Daarna kun je de heg versmallen aan de zonkant. Snoei de zonkant vóór de jaarwisseling, zodat de heg meer tijd heeft om de slapende knoppen wakker te krijgen. In het voorjaar gaan de knoppen dan open, net zoals de slapende adventiefknoppen. Het blad van de beuk beschermt op die manier de bast tegen de zon.

Algemene tips

Zorg dat je heel dikke takken goed gelijk snoeit met de bovenkant van de heg. De heg moet echt vlak zijn. Anders kun je je heggenschaar gemakkelijk de vernieling in helpen. Als een dikke tak een paar centimeter boven de lijn van de haag uitkomt, zie je dat niet meer als er blad aan de heg zit. Maar je heggenschaar kan dat niet aan.

beukenheg ingekort

Overigens gaat het normale snoeien gewoon door na de verkleiningsbeurten. Hoe beter je snoeit, hoe compacter en voller je heg wordt.

Zware klus

Onderschat dit karwei niet! Het snoeien van je heg is een zware klus en veel werk. Maar je zult snel verschil zien!

One Comment

  1. ik hoop het met jaarlijks snoeien te redden. De heg is nu 18 jaar oud en hoogte en breedte vinden we nu wel genoeg. Het is 25 meter, dus een grote beurt hakt er wel in.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*