Als het nodig is, verticuteer je je gazon in het voorjaar. Daarna is het tijd voor de bemesting. In dit artikel lees je wat je moet weten over kunstmest en natuurlijke mest.
Natuurmest of kunstmest?
Wij hebben een grote voorkeur voor 100% natuurmest (ook wel organische mest). Dat is inderdaad vaak wat duurder. Maar omdat je organische mest niet zo vaak hoeft te strooien als kunstmest (minerale meststoffen), heft dit het verschil wel op.
Natuurmest werkt langzamer dan kunstmest, waardoor het ook beter is voor het bodemleven. Als je gras langzamer groeit, is het steviger en minder vatbaar voor droogte en (schimmel)ziektes. Organische mest strooi je twee keer per jaar: in april en in september.
De juiste verhouding kunstmest
Kies je voor kunstmest, ga dan voor NPK 12-10-18. Dit staat voor de verhouding stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Mest met deze samenstelling is overal verkrijgbaar. Je moet het iedere drie tot vier weken opnieuw strooien, gedurende het hele groeiseizoen. Dat betekent: afhankelijk va het weer vanaf maart tot september of oktober. Hoe warmer de nazomer, hoe langer je kunstmest strooit.
Let wel op: heb je eenmaal natuurlijke mest gebruikt, dan kun je geen kunstmest meer strooien. De natuurlijke mest werkt dan niet meer. Bovendien zorgt de natuurlijke mest voor een ecosysteem dat je niet wil verstoren. Strooi je dan kunstmest, dan breek je het ecosysteem af. Er gaat een tijdje overheen, maar het bodemleven wordt een natuurlijke kringloop. Kunstmest werkt op een andere manier, en werkt niet samen met de natuur.
Kunstmest spoelt uit
Nog een nadeel van kunstmest: het spoelt uit. Dat betekent dat alles wat niet opgenomen wordt, op den duur wegspoelt – bijvoorbeeld in het grondwater. Door deze uitspoeling wordt het grondwater en dus het milieu onnodig belast Omdat organische mest meer leven in de bodem brengt, en meer structuur, houdt dat de mest langer vast.
Een opmerkelijk verschil: kunstmest bevat zuren. Heb je een wondje aan je handen en ga je kunstmest strooien, dan merk je dat dit enorm bijt. Bij organische meststoffen heb je daar geen last van.
hallo Albert Jan,
wij hebben eind september kippenmestkorrels op ons gazon gestrooid, wij wilden nu korrelkalk strooien, is dit een goed idee, of hoeft dat niet.
Hallo Janneke, korrelkalk kan nog in februari, maar het beste is in december kalk en in februari of maart kippenmest. Zoals jullie het willen doen gaat het ook goed, mits de kippenmest niet te vers is (er zit heel veel stikstof in). Groeten, Albert Jan en Linda