gazon met kas

Je gazon voorbereiden op jouw vakantie

Wat als je mooie groene gazon groeit als een tierelier, en niemand tijdens jouw vakantie het gras kan maaien? Of misschien wil je niemand ermee belasten? Als je dan terugkomt, staat het gras heel hoog. Dat levert twee problemen op: allereerst is het heel veel werk om je gazon te maaien, en als tweede wordt je gras, na het maaien, geel. Je gazon is niet meer gewend om licht tot aan de wortel te krijgen, en kan daar dan niet meer goed tegen.

Gelukkig kun je de schade beperken. Ik leg uit hoe ik dat dit jaar heb gedaan voor mijn eigen vakantie.

Paar weken voor vertrek: geen mest

Normaal gesproken strooi ik eens per drie weken wel een beetje mest. Nu heb ik mijn gazon ongeveer drie tot vier weken voor vertrek niet meer bemest. Je merkt dan al dat het iets lichter groen begint te worden. Dat betekent ook dat het gras sterker en steviger is, en klappen beter op kan vangen. Als gras erg in de groei is (vanwege de bemesting) is het een stuk slapper.

gazon achtertuin

Vlak voor vertrek: gazon korter maaien

Vlak voor mijn vertrek heb ik het gazon gemaaid, met de grasmaaier één stand lager dan normaal. Vergis je niet: dit is nog best veel werk. Er komt namelijk veel gras van je gazon af. Een voordeel kan wel zijn dat je een gedeelte van het mos wegmaait (als je veel last hebt van mos).

Vang het gras op, of hark het weg. Afgemaaid gras zal het gazon bemesten, iets wat je juist niet wil.

Je zult merken dat je grasmat dan lichter van kleur is. Maak je geen zorgen: in de tijd dat jij weg bent, groeit het weer mooi aan.

Houd er wel rekening mee dat je je gazon niet extreem kort mag maaien als het erg warm is en de zon fel schijnt. Dan is de kans groot dat het gras verbrandt. Liever maai je het kort met donker, vochtig weer, en met dit weer ook nog enkele dagen in het vooruitzicht.

Na thuiskomst

Als je terugkomt van vakantie is het gras niet te vol en lang, waardoor je het gemakkelijker kunt maaien. Wel zul je merken dat je gazon aan een maaibeurt toe is. Na het maaien bemest je je gazon. Ook heeft het dan behoefte aan water: gaat het niet regenen, dan moet je sproeien.

Binnen een paar dagen was mijn gazon weer helemaal bijgekomen. Sterker nog: het heeft niets geleden en is weer mooi donkergroen.

Lees ook: wat te doen met je bloemen en planten als je op vakantie gaat?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*