gekruld blad heg droogte

Je heg water geven bij droogte

Hagen, zoals een beukenheg, thuja, coniferen of taxus, worden vaak vergeten bij het sproeien. Maar het is niet zomaar een afscheidingsmuur, het is een groene afscheiding die leeft van water en voeding.

Dode heg door droogte

Is er sprake van lange droogte, en een droge tuin? Dan zie je grote gevolgen als je de heg overslaat bij het sproeien. Op een gegeven moment zullen hele stukken doodgaan. Die kans is sowieso aanwezig bij grote perioden van droogte, maar je kunt het risico verkleinen door te sproeien.

droogte heg

Druppelslang

Het beste is om een druppelslang* onder je heg te leggen. Zo krijgt de heg geleidelijk water, en komt het direct bij de wortels terecht. Bij gewoon sproeien wordt het blad ook nat. Dat is niet erg – via het blad wordt ook wel iets water opgenomen. Maar er verdampt ook veel water, en het water dat van het blad af loopt, komt niet op de juiste plek terecht. Je kunt het beste gericht water geven.

Het liefste geef je bij droogte geen leidingwater. Het is ideaal als je een bron voor grondwater hebt.

Geul voor water

Heb je überhaupt geen druppelslang of sproeier? Maak dan een geul langs de heg, waar je water in kan gieten zonder dat het wegloopt. Gooi daar regelmatig wat emmers water in. Elke emmer is welkom, het scheelt aanmerkelijk tussen leven en dood.

verdroogde heg

Hoeveel water moet je een heg geven?

Met een druppelslang geef je niet snel te veel water. Zet hem een paar keer per week twee of drie uur open. Houd je heg en de grond eronder vervolgens goed in de gaten. Lijkt het alsof er meer water nodig is? Zet hem dan gewoon nog een paar uur open.

Je kunt er ook voor kiezen om je tuinslang in de geul langs de heg te leggen. Laat hem dan een uur lopen. Sproeien doe je twee tot drie keer per week, minstens twee uur per keer.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*