border na vakantie

Je ingezakte border opknappen in tweede helft van de zomer

Zo rond eind juli, begin augustus merk je dat veel bloemen in je border zijn uitgebloeid. Daarnaast zullen sommige planten zijn verwaaid (of omgewaaid) en iets ingezakt, omdat ze zwaarder zijn geworden. Ook zal een deel van het blad bruin worden. Kortom: je border ziet er dus niet meer zo mooi uit. Daar kun je wat aan doen!

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Allereerst wil je de uitgebloeide bloemen weghalen. Uitgebloeide bloemen kunnen ook mooi zijn, maar als je de bloemen die nú lelijk zijn eruit haalt, maakt dat je border meteen al een stuk netter.

Ridderspoor
Ridderspoor

Vaste planten snoeien

Vervolgens knip je alle planten met lelijk blad tot kort boven de grond af (10 tot 15 centimeter). Denk aan planten zoals tuingeranium. Gebruik hiervoor een heggenschaar en ga er rigoureus mee door je border. Wees niet bang: na een dag of tien zal je border weer helemaal vol staan met mooi, groen blad. Dit kun je maar één keer per seizoen doen.

Je hoeft geen bloemen meer te verwachten, maar je border is wel weer mooi. De nieuwe groei kost kracht, en zal de plant wel iets uitputten.

Ook planten die last hebben van meeldauw (schimmel) kun je het beste afknippen. Ridderspoor en vrouwenmantel zijn hier gevoelig voor. Je kunt deze planten prima afknippen, ze bloeien najaar nog een keer. Vrouwenmantel staat erom bekend weer heel snel aan te groeien en groen te worden. Het beste kun je hem dan afknippen als hij net is uitgebloeid.

vrouwenmantel, maagdenpalm, sedum, persicaria
Vooraan maagdenpalm, in het midden vrouwenmantel (met gele bloemen), erboven sedum, helemaal bovenaan persicaria.

Ondersteunen & nieuwe planten

De scheve, verwaaide planten die verder nog wel mooi zijn, kun je met rijshout ondersteunen.

De kans bestaat dat je daarna nog gaten in je border hebt. Zelf heb ik altijd wel wat eenjarigen achter de hand die ik in potten kweek. Deze zet ik dan nog in de border. Ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen dat heeft. Eventueel kun je dan nog wat planten kopen.

In de tweede helft van de zomer en de nazomer is er nog genoeg warmte, en hebben planten nog genoeg groeikracht om zichzelf te herstellen. Je kunt dan nog lange tijd van je border genieten!

Overigens doe ik dit opknapwerk in de border graag vlak voordat ik op vakantie ga. Als je dan terugkomt, ziet de border er echt weer heel mooi uit. In twee weken groeit hij gemakkelijk weer mooi aan.

Succes!

3 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*