wieder, onkruid, tegels

Je terras schoonmaken in 4 simpele stappen

Door de winter heen hebben onkruid, mos en groene aanslag (algen) zich verzameld op de tegels van je terras. Wacht niet te lang met je terras schoonmaken. Als het straks echt zomer is, heb je geen zin om eerst nog aan de slag te moeten – dan wil je genieten van de zon!

Gelukkig is het schoonmaken van je terras of tegels niet zo moeilijk, wij hebben een simpel stappenplan, waar je geen chemische bestrijdingsmiddelen (gif) bij nodig hebt!

1. Leeghalen en vegen

Terras vies na winter

Haal eerst alle potten en stoelen en andere dingen van je terras af. Je zult zien dat die een hoop rommel hebben verzameld in de winter: blad, mos en algen. Veeg je terras goed schoon.

2. Onkruid tussen de tegels vandaan halen

wieder, onkruid, tegels

Vervolgens is het belangrijk om onkruid en mos tussen de tegels vandaan te halen. Richt je hierbij vooral op het onkruid en grof mos, het fijnere mos gaat later gemakkelijk weg.

Zijn de voegen tussen je tegels groot, dan kun je het onkruid het best met de hand verwijderen, dat werkt het snelst. Als het onkruid aardig vastzit, kun je een speciaal stuk gereedschap gebruiken: een haakvormige onkruidwieder. Maar ook een schroevendraaier werkt prima. Hiermee schraap je het onkruid los, waardoor je het gemakkelijk weg kunt halen. Zelf gebruik ik zo’n wieder graag voor kleine voegen, omdat je hem heel simpel door de tegels heen kunt halen.

Tip: voor middelgrote terrassen zou je ook een onkruidbrander kunnen gebruiken. De cellen van de plant worden beschadigd, waardoor hij binnen een paar dagen afsterft. Dit branden moet je na twee weken herhalen.

3. Schoonmaakazijn

gieter, sproeikop

Ik gebruik het liefst zo weinig mogelijk gif. Om een mooi schoon terras te krijgen, gebruik ik schoonmaakazijn. Dit meng ik met water (verhouding: één deel water, één deel schoonmaakazijn) en sproei ik op de tegels. Voor grote terrassen is een gifsproeier of rugspuit handig, maar je kunt ook simpel een gieter met een grove broes (opzetstuk) gebruiken. Voor kleinere terrassen werkt een spuit of plantensproeier ook prima. Je laat het mengsel gewoon opdrogen; je hoeft er verder niets aan te doen. Ik zou dit niet op een regenachtige dag doen, want dan spoelt de schoonmaakazijn weg.

Let op dat je je planten of het gazon niet raakt met de schoonmaakazijn! Het gras en de planten gaan er niet direct dood van, maar ze worden er ook niet beter van. Ook moet je uitkijken in de buurt van een vijver.

4. Afwachten en eventueel navegen

Na twee dagen is goed zichtbaar welke mossen en groene aanslag je (niet) geraakt hebt. Alles wat groen was, is bruin of geel geworden. Als het nodig is, kun je op een droge dag je terras naborstelen met een bezem.

Ziezo! Je terras is schoon en klaar voor de zon!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Wil je maandelijks op de hoogte blijven van de klusjes in de tuin? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

8 Comments

 1. Dank voor de tips. Wij hebben zelf ook onlangs met schoonmaakazijn een terras schoongemaakt.
  Naast de azijn hebben we ook een scheut afwasmiddel toegevoegd en enkele eetlepels zout. Onkruid werd dezelfde dag nog bruin.
  Overigens vinden we jullie website erg leuk. Ook gezien in Binnen en Buiten.
  veel succes!!

  • Hoi Marian, bedankt voor je berichtje en de complimenten! Mooie toevoeging, goed om te horen dat het onkruid dezelfde dag nog bruin werd. Straks weer lekker genieten van de tuin!

 2. Super fijne tips. Ik wilde komende weekend mijn tuin gaan aanpakken, maar heb totaal geen groene vingers en echt een groentje als het op tuinieren neer komt.

  • Hi Lena, fijn om te horen dat je er wat aan hebt! Succes met je tuin komend weekend! 🙂

 3. Ruyd Nab

  Hogedrukreiniger met groene zeep en schoonmaakazijn werkt ook uitstekend

  • Behalve dan dat een hogedrukspuit niet geschikt is voor elke soort tegel. Het kan er namelijk voor zorgen dat je het bovenste laagje van de tegels afschuurt, waardoor algen en mossen makkelijker hechten. Toevallig komt daar binnenkort een artikel over online!

 4. Handige tip! Ga ik proberen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*