bemesten-in-gazon

Je tuin bemesten in de herfst

Door in de herfst je gazon en vasteplantenborder te bemesten, zorg je ervoor dat je tuin stevig de winter in kan – en hopelijk ook een mooie groene kleur behoudt.

Ik heb begin oktober gestrooid. Dat doe ik bewust voordat het meeste blad is gevallen. Op die manier zijn de meststoffen al in de grond getrokken op het moment dat ik ga harken en bladblazen. Ik wil voorkomen dat ik dan met het blad ook mest weghaal. Bovendien kan het dan nu alvast beginnen te werken.

Natuurlijk kun je ook bemesten na het bladblazen. Ik heb het nu alvast gedaan omdat je nooit weet wat voor weer er achteraan komt: tijdens vorst kun je immers niet strooien (dan kan het niet in de grond trekken). Ik hoop hiermee ook in de winter een wat mooier groener tapijt te hebben, hopelijk zonder gele verkleuringen.

Meststof met fosfor, kali en magnesium

Ik gebruik thomas kali, dat bestaat uit 8% fosfor, 15% kali en 6% magnesium. Magnesium zorgt voor een groene kleur tijdens de winter, fosfor en kali zijn goed voor de wortels. Ik gebruik expres een meststof zonder stikstof, want dat zorgt voor groei. En dat wil je op dit moment natuurlijk niet! Deze thomas kali kun je in de herfst, winter en zelfs nog wel in februari strooien. De natuur neemt het heel langzaam op. In maart/april strooi je dan met 12-10-18 (met stikstof).

bemesting-in-hand

Bio-meststoffen vs. kunstmest

Dit is overigens geen natuurmeststof. Op mijn werk gebruik ik bio-meststoffen op een klein gazon. Ik gebruik het niet op de grotere gazons, omdat het vrij duur is. Strooi je eenmaal bio-mest, dan kun je geen kunstmest gebruiken op dat stuk. Doe je dat wel, dan zal de bio-meststof niet meer werken. Deze zorgt namelijk voor een ecosysteem dat je niet wilt verstoren.

Ik doe dit nu tien jaar, en ik merk dat ik minder mos in het gazon heb als ik strooi met bio. Ook vind ik het belangrijk voor de bodem en de natuur. Kunstmest is natuurlijk niet geweldig goed voor de natuur, maar het is wel gemakkelijker, goedkoper én het werkt sneller.

Bemesting vergelijken

Bij het strooien van kunstmest zorg ik ervoor dat ik één stukje niet strooi. Dat is bij mij rondom de vijver. Dit deel gebruik ik om te vergelijken met de plekken waar ik wel strooi. Ik ben benieuwd of het gras waar ik gestrooid heb in het voorjaar groener is dan op de plekken waar ik niet gestrooid heb. Zie het als een controle-strook. Dit testen blijf ik constant doen, zodat ik weet wat het daadwerkelijke effect is van de bemesting.

2 Comments

  1. Even een berichtje hele leuke website en leuke berichten op fb helemaal top
    Nu even een vraagje waar kun je Thomas Kali kopen in welke winkel of kan dat ook bij jullie aan huis ik woon in Coevorden
    Vr gr en ga zo door Willie Kerkemeijer

    • Hoi Willie, dank je wel voor je complimenten! Leuk om te horen. Aangezien je in Coevorden woont, adviseren we je om thomaskali bij Altena in Lutten te kopen. Daar vind je allerlei meststoffen.
      Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*