dode plekken gazon droogte

Je verdroogde gazon herstellen na de droge zomer

Ook als je veel gesproeid hebt tijdens de droge maanden, kan het haast niet anders of je hebt gele, dode plekken in je gazon. Het gras is op deze plekken afgestorven. In dit artikel vertellen we hoe je dit kunt repareren.

Verdroogd of verbrand gazon door te kort gras

Het gazon kan verdroogd of verbrand zijn. Misschien was je gazon op dat moment net iets te kort, waardoor de zon ‘erin viel’, tot op de wortels kon schijnen. In beide gevallen is het resultaat hetzelfde: dode stukken gras. Het gras kan hier wel weer teruggroeien, maar daar moet je bij helpen.

Gele plekken in het gazon uitharken

Allereerst pak je een bladhark om de gele plekken uit te rossen of te harken. Doe dit op zo’n manier dat het verdorde gras loslaat. De grond wordt dan weer wat zichtbaar. Het verdorde gras kun je op de composthoop brengen.

Zaaien en afstrooien met potgrond

Vervolgens zaai je de plekken in met graszaad. Daarna strooi je het af met potgrond. Zorg dat je dit goed aandrukt met de achterkant van je schop of spa. Heb je grote stukken opnieuw ingezaaid, dan kun je hier een grasrol voor gebruiken.

droogte gazon gele plekken

Sproeien

Wordt het weer toch opnieuw weer droog en schraal, ga dan meteen weer sproeien. Blijft het een tijdje  zo rond de 20 graden, dan zul je zien dat je gras binnen twee weken weer groen is.

Gazon bemesten

Bemesten kan op twee momenten: of op het moment dat je het graszaad inzaait, of op het moment dat het nieuwe gras boven staat. Wel belangrijk is om dan je hele gazon te bemesten. Als je niet egaal bemest, zul je ook geen egaal gazon krijgen.

Eerst water, dan mest

Overigens is het een grote fout om te bemesten in droogte, en dan pas water te geven. Dit doe je beter andersom: eerst flink water geven en na een week bemesten. Anders moet de plant gelijk de mest opnemen. Dat is te ‘scherp’ voor het plant, waardoor het ook kan verbranden. Overigens kun je in augustus je gazon nog prima bemesten voor de winter, maar andere planten geef je geen mest meer.

Hoe is jouw gazon eraan toe na de droge maanden?

One Comment

  1. Mooi artikel. En dan vinden wij het uiteraard belangrijk om te bemesten met een duurzame organische meststof zonder verbrandingsgevaar overigens!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*