vijver kalk

Je vijver bekalken (=bemesten) met vijverkalk

Net zoals je planten, bloemen en gazon voeding nodig hebben, hebben je vijverplanten dat ook. Maar échte mest in je vijver is geen goed idee. Hoe zorg je dan dat je vijverplanten genoeg voeding krijgen? Met kalk!

Slib is voeding voor waterplanten

Bij tuincentra en vijvercentra vind je speciale kalk voor je vijver, die je vanaf begin maart tot en met begin april in je vijver kunt strooien. En net zoals met je gazon, zorgt ook deze kalk ervoor dat ‘mest’ (lees: slib) wordt omgezet in voeding. Alleen is de mest in je vijver net iets anders: het slib op de bodem fungeert als voeding voor je planten. De kalk helpt dus mee om het slib om te zetten tot voedsel. Niet alleen voor je waterplanten, maar ook voor je oeverplanten en zuurstofplanten.

Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.

vijver kalk

Hoe bekalk je je vijver?

Gooi nooit zomaar een hoeveelheid kalk in je vijver. Dan zakt de kalk op je zuurstofplanten, waardoor deze geen of minder licht krijgen. Dat is uiteraard niet zo goed, en het is ook geen fraai gezicht.

Wat je doet is het volgende: je vult een emmer met water, en lost daar de kalk in op. Die emmer breng je naar beneden in je vijver (zoals je op de foto’s ziet, houden wij de emmer schuin). Afhankelijk van de hoeveelheid, herhaal je dit een paar keer. Op deze manier breng je de kalk rustig in je vijver, zonder iets te verstoren.

vijver kalk

Schrik niet als je vijver wit kleurt. Dit hoort er helemaal bij. Na een dag is dat weer voorbij.

Je planten profiteren in mei

In mei beginnen je zuurstofplanten goed te groeien. Dan wil je dat de kalk al naar de bodem is gezakt, en daar zijn werk heeft kunnen doen met het slib. Dan pas kunnen de planten er optimaal van profiteren.

vijver kalk

Heb jij nog vragen over je vijver? Laat ze vooral hieronder achter, wie weet maken we dan een volgend artikel over jouw vraag.

13 Comments

  1. ik heb ontdekt dat deels stuk geslagen en fijn (kleine stukjes, deels gemalen) kalkzandsteen het calciumcarbonaat langzaam doet oplossen… De dosering lijkt wel automatisch te gaan. Ik zie het aan de belletjes die uit de grotere stukken vrijkwamen. Dit is na een dag gestopt. Blijkbaar was het water te alkalisch. Ik ben aan het verbouwen en de lichte kalkzandsteen blokken die “over” waren gebroken in de vijver gelegd tussen de vijveraarde (nieuw slib). Planten doen het goed tot zeer goed. Het is een nieuwe vijver, we zijn nu 2 maanden onderweg. De schaatsenrijders en kikkers alsmede een tweetal watersalamander zijn gesignaleerd. Allemaal positieve tekenen aan de wand…

  2. Hallo,
    Mag een grote vijver van 25 are ook in de herfst met kalk gedaan worden of enkel in het voorjaar?
    Bedankt voor reactie

    • Ha Ingrid, kalk strooi je alleen in het voorjaar. Je kunt dit beter niet in de herfst doen. Groeten, Albert Jan en Linda

  3. Mijn vijver (diepste punt 0.8 meter, schaduwplek) zat vol kroos. Bij terugkomst van vakantie en na de heetste dagen dit jaar is alle kroos verdwenen. Kalk staat voor het voorjaar gepland, maar kan ik nu al iets doen om het kroos er de komende tijd nog uit te houden?
    Dank alvast.

    • Hoi Menno, zou het misschien ook alg kunnen zijn in plaats van eendenkroos? Je kunt al het overtollige er met een schepnet uithalen. Niet alles, maar zoveel dat de zuurstofplanten niet in de verdrukking komen. Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi Rita, gewone vijverkalk is geen probleem voor je pomp. Wij hebben geen ervaring met cocoliet. Voor de zekerheid kun je de pomp even stilleggen! Succes. Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi Jan, we hebben geen ervaring met tuinkalk gebruiken voor de vijver. Het beste kun je marl aanschaffen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  4. Hallo, helpt dat kalk ook tegen sliertalgen, dat zet zich namelijk razendsnel overal op vast bij mijn vijver, zelfs op planten, hoe krijg ik die groene smurrie eruit?
    Mvg Marc

    • Hoi Marc, kalk helpt daar ook tegen, maar het is niet zo dat het onmiddellijk helpt. Alg is ook een teken dat je vijver gezond is. De algen verwijder je met een iets ruwe stok die je voorzichtig ronddraait. Dan komen de algen aan de stok uit het water Verwijder niet alle algen in één keer uit je vijver. Wacht een paar dagen en haal er dan opnieuw iets uit! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*