Juli is voor veel planten de maand van de tweede bemesting. Dat komt omdat augustus vaak de maand is van de tweede bloei. En bloeien kost energie! Geef je je planten vanaf half tot eind juli mest, dan hebben ze er gelijk wat aan voor hun tweede bloeiperiode. Ze hebben dan genoeg voedsel om mooi te bloeien.
Lichte bemesting in juli
Je kunt alle vaste planten voor de tweede keer bemesten. Geef niet te veel mest, maar pas een ‘lichte bemesting’ toe. Deze tweede mestgift is een manier om de bloei te verlengen. Augustus werd door kwekers vroeger ook weleens de tweede meimaand genoemd, en dat is niet voor niets. Als je een tweede bemesting toepast, is de kans groot dat je planten nog doorbloeien tot aan de eerste vorst. Aan hun voedselvoorraad zal het niet liggen. En daarna hebben ze hun welverdiende rust ook wel nodig.
Tweede bemesting van rozen
Rozen zijn een goed voorbeeld. Die hebben al vanaf mei gebloeid – een flinke tijd. Na twee maanden zakt de bloei wat in. In augustus komt de nabloei eraan. Daarvoor kunnen ze wel wat extra mest gebruiken. Geef je ze wat extra mest, dan zullen de bloemen je niet teleurstellen.
Buxus opnieuw bemesten
Ook buxus en buxusvervangers kun je bemesten. Je hebt ze net gesnoeid (als het goed is), dus die kun je buxusmest even. Zeker de planten die je in pot hebt staan hebben extra aandacht nodig. Zij kunnen immers nergens anders hun voeding vandaan halen dan uit mest.
Bij buxus en groenblijvers zorgt de tweede mestgift ervoor dat ze ook echt mooi groen blijven. Aan het eind van het groeiseizoen gaan ze niet uitgeput de winter in, maar juist lekker fris en mooi donker van kleur.
Aan de slag dus! Bemest jij je vaste planten ook altijd voor een tweede keer?
Ik heb een vraag over mest. Ik woon in een omgeving waar ik zonder problemen aan koemest of paardenmest kan komen. Welke mest is beter? Ik ben geen fan van kunstmest.. je mag ook via instagram antwoord geven. (annbrevoort)
alvast bedankt,
Hoi Anne Marie, wat een geluk dat je aan echte mest kunt komen! Als je het voor het kiezen hebt, is koemest net iets beter. Hier zit een klein beetje meer voeding in dan in paardenmest. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Verse mest
Verse mest bevat veel ammoniak en dat kan verbranding veroorzaken, daarom is het beter dit eerst te composteren. Door de mest te vermengen met wat stro of een laagje takken in de mesthoop aan te brengen komt er lucht in de mesthoop waardoor het verteringsproces wordt bevorderd.
Hi Jarka, als we schrijven over koemest, bedoelen we zeker mest in die vorm, bijvoorbeeld gemengd met wat stro. Bedankt voor je aanvulling!