November, december en januari zijn de ideale maanden om kalk te strooien. En dat wil je doen, want kalk verbetert de bodem.
Kalk strooi je in je moestuin, op je gazon en dus ook in je border. Op je gazon haal je blad weg, in de border laat je het juist liggen. Je kunt daar gewoon kalk bovenop strooien, het spoelt door de regen de grond wel in. Bovendien heeft het daarvoor de hele winter de tijd.
Kalk is geen mest
Kalk houdt verzuring van de bodem tegen, en zorgt dat mest en compost beter door de planten wordt opgenomen. Kalk is zelf dus geen mest. Sterker nog: omdat het ervoor zorgt dat de mest sneller wordt opgenomen, moet je de voorraad mest dus weer bijvullen. Anders put je de grond uit. Als je in de winter kalk strooit, kun je in maart of april de mest en compost strooien – vlak voordat de planten echt helemaal boven komen. Je moet zorgen dat er flink wat tijd tussen de kalk en de mest zit (tenzij je groenkalk gebruikt, maar dan nog is het verstandig om er tijd tussen te laten zitten).
Hoeveel kalk moet je strooien?
Je kunt de zuurgraad van je grond (de ph-waarde) laten testen in een tuincentrum. Aan de hand van de uitkomst, weet je hoeveel kalk je moet strooien. Dit hoef je niet elk jaar te doen, het is echt afhankelijk van je grond.
Korrel of poeder?
Kalk is verkrijgbaar in korrel- en poedervorm. Korrels zijn handiger om te strooien, dat stuift niet zo. Wel moeten de korrels eerst nog door de regen worden afgebroken, het duurt dus iets langer (dan poederkalk) voordat het opgenomen wordt. Na het strooien is het goed om de grond even door te harken, dan wordt de kalk beter opgenomen en spoelt het bij veel regen niet weg.
Druiven en seringen zijn voorbeelden van planten die van kalk houden. Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Groenkalk
Net zoals dat ik organische mest gebruik, gebruik ik ook groenkalk. Dat is gemaakt van natuurlijke producten, en helpt je bij het milieuvriendelijk tuinieren.
Gebruik jij al kalk in je tuin?
Hoi Albert Jan en Linda,
Wij hebben een sier-kersenboom in de tuin en die is al vrij oud. Hij geeft voldoende blad maar ook weer niet heel veel. Zodra de blaadjes eraan komen, komen er vrij snel daarna gaatjes in de blaadjes. Het ziet eruit alsof het met een perforator gedaan is. Ik kan geen rupsen oid ontdekken. Ik las ergens dat het kan zijn dat de boom kalk nodig heeft. Wat denken jullie, klopt dit?
Alvast hartelijke dank!
Hoi Marloes, we zagen je bericht pas laat, sorry! Heb je dit artikel van ons al gezien? https://groenepassies.nl/buiten/prunus-plotseling-afstervende-takken/ Het gaat over ziekte bij sierkersen, misschien herken je het. Groetjes, Albert Jan en Linda