kalk strooien

Kalk strooien op je gazon

Ook al groeit je gras in de winter niet, dat je niet hoeft te maaien betekent niet dat je er helemaal niet meer naar om hoeft te kijken. Als je in de winter ook nog wat aandacht aan je gazon besteedt, levert dat voordelen op in de lente en zomer.

Zelf strooi ik bij vorstvrij weer in de winter (december/januari) kalk over mijn gazon. Je hebt kalk in poedervorm en in korrels. Korrels hebben mijn voorkeur, omdat dit het makkelijkst te strooien is en het niet stuift. Kalk zorgt ervoor dat de mest die je strooit wordt omgezet in voeding, zodat je planten het beter kunnen opnemen. De kalk begint te werken na drie maanden, dus in maart of april hebben de planten (in dit geval het gras) er baat bij.

Gewone kalk of groenkalk?

Naast ‘gewone’ kalk bestaat er ook natuurkalk, ook wel groenkalk genoemd. Dit gebruik ik zelf niet op ons eigen gazon, omdat ik dit duur vind. Ons gazon is groot, waardoor de kosten snel oplopen. Als je een klein gazon hebt, raad ik je dit wel aan – natuurkalk werkt namelijk beter tegen mos. Na een paar jaar gebruiken heb je zo goed als geen mos meer in je gazon. Let wel op dat als je natuurkalk gebruikt, je beter geen kunstmest kunt gebruiken. Dit werkt elkaar tegen. Gebruik dan natuurlijke mest.

kalk strooien
Hoeveel kalk moet je strooien?

Gemiddelde richtlijn is: vijf tot tien kilo per honderd vierkante meter. De precieze hoeveelheid vind je op de verpakking van jouw product.
Bij sommige tuincentra kun je een grondtest laten doen. Dan moet je een beetje grond meenemen van verschillende plekken net onder je gazon, en krijg je advies over hoeveel kalk je moet strooien. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van de zuurgraad van de bodem.

Als je geen kalk hebt gestrooid dit jaar

Als je regelmatig strooit (één keer per jaar of één keer per twee jaar), dan houd je je zuurgraad op peil. De ideale pH-waarde is 6.0 – 7.0. Kalk verhoogt de pH en verlaagt dus de zuurgraad.

Heb je dit jaar niet gestrooid? Geen probleem. Probeer nooit iets in te halen door dubbel te strooien – dat werkt niet. In maart of april kun je nog wel natuurkalk strooien, want dat kun je bijna tegelijk met je natuurlijke bemesting doen. Gebruik je andere kalk, dan kun je het dit jaar beter overslaan, het werkt immers pas na drie maanden. Volgend jaar weer een kans. Wat ik zeggen wil: het is geen ramp om het een keer over te slaan, maar je zult echt verschil merken als je het wel gebruikt.

3 Comments

  1. schavola van een op andere dag dood een andergedeelte in dezelfde pot bloeit nog volop de aarde is nog redelijk vochtig voor mij een raadsel ik heb al jaren van dezelfde kweker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*