kamerlinde

Alles wat je wil weten over de kamerlinde (sparmannia africana)

Zoek je een plant met mooi lichtgroen blad, die het goed doet op een koele plek? Dan is de kamerlinde een echte aanrader.

De kamerlinde houdt van een lichte standplaats, maar wil niet direct in de zon staan. Daarom is het een mooie plant voor een lichte hal of een slaapkamer. Omdat hij ook niet van warmte houdt, doet hij het goed op een overwarmde kamer. Zelfs ’s winters mag het niet warmer worden dan 12 tot 16 graden. Het mag niet kouder worden dan 6 graden.

De kamerlinde is dus geen plant voor in je woonkamer.

blad kamerlinde

De kamerlinde kan wel buiten staan in de zomer, maar zeker niet in de zon. Zoek een mooi plekje op een schaduwterras. De plant kan zo slecht tegen de zon omdat het heel dun blad heeft. Het wordt al snel geel als het te veel zon krijgt. Omdat het blad zo dun is, schijnt licht er wel heel mooi doorheen. De vele haartjes vallen dan ook op: het blad en de stengels zijn heel zacht.

Verzorging

De plant krijgt in de zomer graag om de dag een scheut water, in de winter één of twee keer per week. Hangt het blad slap? Dan geef je iets meer water. Heel simpel: je ziet het dus aan de plant zelf als hij te weinig krijgt.

Geef eens per maand plantenvoeding voor groene kamerplanten mee met het gietwater.

De kamerlinde kan in de late winter en in het voorjaar bloeien: hij krijgt dan witte bloemen met een bruin hart. Na de bloei kun je de plant het beste wat terugsnoeien, om hem vervolgens te verpotten met nieuwe potgrond.

bloem kamerlinde

Zit de plant in de opgroeifase (het eerste jaar), dan moet je de kamerlinde regelmatig verpotten in een grotere maat pot. Dit doe je in de lente en de zomer als de wortels onderuit de pot komen. Daarna, in de eerste drie of vier jaar, verpot je de plant elk jaar en snoei je hem regelmatig om hem mooi vol te houden.

Boom of struik?

Oorspronkelijk is de kamerlinde een boom (uit Zuid-Afrika) die wel 5 of 6 meter hoog kan worden. De plant groeit wel door, dus als je de ruimte hebt, kun je hem lekker laten groeien. Wil je een hoge plant, dan moet je hem wel vanaf het begin af aan op stam laten groeien. Dan wil je niet te veel zijscheuten hebben. Kies je ervoor om telkens de kop eruit te halen en de zijscheuten terug te snoeien, dan blijft het een struikachtige plant.

kamerlinde

Kamerlinde stekken

De kamerlinde is niet overal makkelijk te verkrijgen, en stekken duurt ook lang. Je kunt een stukje afknippen en in stekgrond zetten. Geef goed water en heb geduld. Dan zul je op een gegeven moment worteltjes en kleine zijscheutjes zien verschijnen.

Omdat de plant niet te warm mag staan, is het nog niet makkelijk om de plant te verzorgen. Maar het is een leuke uitdaging om eens te proberen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*