klaver gazon achtertuin

Klaver in je gazon: even niet maaien

Ik houd van een strak gazon. Maar het kan ook anders, dat zag ik bij de buren. Let op: niet groener, maar anders 😉

Een bloeiend gazon

De buren laten veel meer groeien en bloeien in hun gazon. Dat ziet er prachtig uit met klaprozen, kamille en klaver. Daarom besloot ik om een plek in mijn gazon, waar veel klaver staat, over te slaan met maaien. Ik heb er een paar weken in een rondje omheen gemaaid.

klaver gazon laag

Goed voor insecten

Dat was even wennen, maar waarom niet? Behalve dat het er mooi uitziet (helemaal als de klaver bloeit), trekt het veel insecten als bijen en hommels aan. Ook brengt het stikstof in de grond – stikstof is een bestanddeel van mest. Wil je dat de klaver bloeit, dan moet je in het begin van de zomer minstens twee weken stoppen met dat gedeelte maaien, waarna de eerste bloei start. Je doet dus eigenlijk iets niet, wat heel veel oplevert.

klaver gazon iets groter

Niet meteen weer kort maaien

Als het je verveelt, maai je het weer af en laat je het ergens anders staan. Je zult zien dat het gedeelte dat je een tijd niet hebt gemaaid, geel wordt als je het opeens wel weer gaat maaien. Je hebt de omstandigheden immers veranderd. Daarom is het verstandig om het stuk niet in één keer net zo kort te maaien als de rest. Maai het de eerste keer een paar standen hoger, en dan na een week of 10 dagen weer gelijk. Zo went dat gedeelte weer aan meer licht bij de wortels, en kan het gras zich weer aanpassen. Verder hoef je niets extra’s te doen: laat je niet verleiden om dat gele stuk extra te bemesten of te besproeien.

klaver gazon groot

Ga jij dit ook doen? Laat het ons weten! En vergeet vooral niet je foto’s te laten zien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*