border spitten

Kleigrond spitten voor de vorst

Tuinier je op kleigrond? Dan is het verstandig om de grond om te spitten voordat het echt gaat vriezen. Zo bespaar je jezelf een hele hoop werk!

Kleigrond in het voorjaar spitten is heel zwaar

Hoewel kleigrond goede grond is, waar veel op wil groeien, is het ook stug en hard. Als het droog is, is het praktisch onbewerkbaar. Wortels groeien bijvoorbeeld ook niet goed door de grond heen. Het is een heel zwaar karwei om de grond in het voorjaar te spitten, als je een zaaibed wil maken. De klei blijft in grove stukken liggen en je zult veel moeite moeten doen om het mooi los en rul te krijgen. Dit bewerken is heel zwaar werk.

vorst achtertuin

Laat de vorst het werk voor je doen

Maar er is een handigere manier: je kunt de vorst het meeste werk laten doen. Als je zorgt dat je de grond voor de vorst hebt omgespit (dat is trouwens ook een zware klus), dan vallen de omgespitte delen uit elkaar tijdens een vorstperiode. Kleigrond bevat voor de winter namelijk veel vocht. Als dit bevriest, zet het uit en de klei valt uiteen in kleine stukjes. Het resultaat is mooie fijne, rulle grond.

Bij vorst moet je in dit geval denken aan zo’n 4 tot 6 graden. De grond zelf moet goed bevriezen.

De headerfoto in dit artikel is niet op het juiste moment gemaakt. Wij tuinieren niet op tuingrond, dus kunnen geen voorbeeldfoto maken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*