kamperfoelie bloem

Klimplanten tegen een schutting? Deze zijn geschikt

Een schutting is vaak saai en kaal, logisch als je er klimplanten tegenaan wil laten groeien! Dan moet je wel met een paar dingen rekening houden.

Grond verbeteren

Allereerst staat een schutting vaak op slechte grond, meestal geel zand of andere schrale grond. Verbeter daarom de grond door mest, tuinturf en compost erdoorheen te werken. Zo heb je een betere voedingsbodem voor je planten en blijft de grond vocht vasthouden.

klimplanten campsis radicans trompetbloem

Denk aan je buren

Houd rekening met je buren! Zet geen woekeraar of enorm snelle groeier tegen de schutting. Kies bijvoorbeeld niet voor blauwe regen of klimop, die groeien overal tussendoor. Bijkomend nadeel: op een gegeven moment groeien ze zo sterk tussen de schutting door, dat die kapot gaat.

Wat te doen met een muur?

Bij een muur is het echt aan te raden om er klimhortensia tegenaan te zetten. Deze klimmer bloeit met mooie witte bloemen. Ook als het muurtje op het noorden staat. Klimhortensia hecht zichzelf aan de muur. Groeit hij boven de muur uit, dan kun je hem simpelweg afknippen. Scheuten die te ver van de muur af groeien, snoei je terug tot vlak bij de muur. Verder hoef je je er niet druk om te maken.

Tegen een muur op het zuiden kun je ook een kleiner blijvende klimroos in combinatie met een clematis planten.

klimplanten oost-indische-kers-geel

Eenjarige klimplanten

Eenjarige klimmers brengen extra kleur en vrolijkheid in je tuin. Het is ideaal om ze tussen bestaande klimplanten in te zetten, dan hebben ze al iets om tegenaan te groeien. Mooie eenjarige klimplanten zijn lathyrus, Spaanse vlag (Ipomoea lobata), ipomoea (dagbloem), pronkboon, suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia atala) en Oost-Indische kers.

Klimplanten in de zon en schaduw

Klimplanten die van zon houden zijn kiwibes, rozen, campsis radicans, druif, klimhortensia en eenjarige klimplanten in het algemeen.

klimrozen

Deze klimmers hebben schaduw nodig: kamperfoelie, clematis (die moet zelfs met de voeten in de schaduw staan) en klimhortensia.

Houd je van klimplanten? Dan vind je dit artikel over klimplanten die geschikt zijn voor een pergola vast ook interessant!

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder bij de reacties!

2 Comments

  1. Beste Linda en Albert Jan, hartelijk dank voor de plantjes in het verrassingspakket. Alles was goed verpakt en ze hebben de reis zonder schade overleefd. Ik heb ze direct verpot en ze staan gezellig met zn allen te pronken in mn vensterbank. Ben ook blij met de verzorgtips. Daaruit blijkt dat ik mn kamerplanten eigenlijk teveel (wekelijks) mest geef.
    Vriendelijke groet, Anne-Beth

    • Hoi Anne-Beth, wat leuk om te lezen! Fijn dat je er zo blij mee bent. Ik ga je reactie ook even bij het pakket plaatsen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*