kuipplanten verpotten voorjaar

Kuipplanten verpotten en buiten zetten

Eind februari of begin maart is een mooi moment om je kuipplanten weer ‘wakker’ te maken voor het nieuwe seizoen.

Je kuipplanten staan in rust te overwinteren. Om ze weer klaar te maken voor het komende seizoen, kun je ze het best verpotten.

Als je de planten uit hun pot haalt, zul je zien dat ze helemaal doorworteld zijn. Haal met een steekschop een stukje van de wortelkluit af, zodat je ruimte hebt om de pot aan te vullen met verse potgrond. Tip: leg een scherf van een oude pot op de bodem, en laat slechts een klein stukje van het gat vrij. Op die manier zal er geen potgrond door het gat naar buiten sijpelen.

bloempot scherven

Voeg ook een klein beetje compost aan de potgrond toe en zet de plant weer in de pot. Vul de rest van de pot aan met potgrond, maar zorg dat je wel een gietrand overlaat. Je kunt de grond voorzichtig aanduwen, maar niet te strak.

Vervolgens geef je de plant meteen een beetje water, dat helpt bij het ‘ontwaken’. Zet de plant op een lichte plek, waar het iets warmer is dan op de vorige plek. Het wordt buiten straks immers ook warmer. Zorg dat de plant vorstvrij staat.

Wat als je plant niet meer in de pot past?

Is je plant flink aan het groeien geweest, maar zou je hem het liefst nog in dezelfde pot zetten? Dan kun je met een scherpe schop aan weerszijden wat meer van de wortelkluit afhalen. Snoei dan ook iets van de plant zelf (onthoud de regel: als je iets van de wortel snoeit, snoei je ook iets van de plant).

kuipplanten verpotten

Bemesten

Potgrond bevat voldoende voeding voor de eerste zes weken. Daarna zul je de kuipplanten voeding moeten geven. Dit kun je gemakkelijk in het water doen.

Moet je elke kuipplant verpotten?

De meeste kuipplanten moet je elk jaar verpotten. Daarom is dit de beste richtlijn. Laat je ze wel een jaar overstaan, dan merk je dat meteen. Je zult zien dat de bloeikwaliteit achteruit gaat. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. Afrikaanse lelie (Agapanthus) hoef je niet elk jaar te verpotten. Deze plant heeft vlezige, zachte wortels, die er best onder te lijden hebben als je ze afsteekt. Aan de andere kant heb je Lantana, die in een halve zomer de hele pot vol groeit. Die heeft veel grond en voeding nodig, en moet je dus zeker elk jaar verpotten.

Na het verpotten

Je plant heeft ongeveer een maand nodig om bij te komen van het verpotten. Daarom doe je dit zo vroeg in het jaar. Er gaat dan geen groeimaand verloren: als de plant is bijgekomen, begint het groeiseizoen. Dan heeft hij meteen een goede start. Verpot je je kuipplanten pas in de zomer, dan hebben ze veel meer moeite om aan te slaan: de warmte en zon werken dan niet mee.

kuipplanten gesnoeid

Je kuipplanten naar buiten

Natuurlijk kun je je planten niet zomaar buiten zetten. Wacht hier sowieso mee tot na IJsheiligen. In dat artikel leggen we precies uit waar je rekening mee moet houden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*