bemesten-in-gazon

Kunstmest: de voor- en nadelen

Kunstmest heeft bepaald niet onze voorkeur. Het is niet voor niets uit de gratie geraakt: het schaadt het milieu. Reststoffen kunnen uitspoelen naar het grondwater.

Kunstmest is goedkoper

Omdat kunstmest goedkoper is dan natuurlijke mest, gebruik ik het alleen nog op een groot gazon. Verder gebruik ik alleen organische meststoffen.

Kunstmest geeft een groeispurt

Kunstmest werkt (over het algemeen) sneller dan organische mest. Het is afhankelijk van de hoeveelheid stikstof: hoe meer stikstof, hoe sneller de planten groeien. Ze worden als het ware snel opgedreven (net een plofkip). Met kunstmest zie je na een week tot tien dagen al verschil, met organische meststof duurt dat wel twee tot drie weken. Die groeispurt kan een voordeel hebben. Als je in het voorjaar een verwaarloosd gazon hebt, is het sneller weer op orde dan wanneer je natuurlijke mest gebruikt. Het nadeel is dat snelle groei niet altijd sterke planten oplevert.

Organische mest werkt langer

Kunstmest is snel uitgewerkt. Na drie weken moet je alweer opnieuw strooien. Dit gaat zo de hele zomer door. Organische meststof werkt veel langer. Dat hoef je hooguit drie keer per jaar te strooien.

Nog een nadeel: kunstmest en organische mest werken niet goed samen. Met organische mest creëer je een milieu, de cirkel is min of meer weer rond. Met kunstmest breek je dit heel snel weer af, omdat het slecht is voor het bodemleven. Het bodemleven verschraalt door kunstmest. Je merkt dat kunstmest scherp is, als je met blote handen mest gaat strooien – terwijl je een wondje hebt. De mest bijt enorm.

Verhoudingen van de mest

Wij adviseren sowieso natuurlijke mest. Mocht je dan toch kunstmest willen gebruiken, let dan op de verhoudingen stikstof, fosfor en kalium. Je wil de variant 12-10-18 NPK hebben. N is stikstof, zorgt voor groei van de planten. P is fosfor, wat ervoor zorgt dat de wortels de voeding beter opnemen. K staat voor kalium, een stof waardoor gras en planten groener worden.

Hoe weet je nu of je met kunstmest of organische mest te maken heeft? Het moet sowieso op de verpakking staan, al moet je daarvoor soms de kleine(re) letters lezen. De verkoper hoort het ook te weten, en voor de zekerheid: kunstmest bestaat vaak uit witte of grijze korrels.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*