Lange scheuten van een olijfboom snoei je in de zomer (niet in de herfst)

In het voorjaar snoei je een olijfboom(pje). Maar dat betekent dat de boom daarna weer uit gaat lopen. Je boom kan veel lange scheuten ontwikkelen in de zomer. Daarom kun je zomersnoei toepassen.

In de loop van het jaar kun je de groei van olijfbomen als het ware begeleiden door lange scheuten terug te snoeien. Wacht hiermee niet tot de herfst, maar doe dit uiterlijk augustus.

Hoe snoei je een olijfboom terug?

Het is meestal duidelijk te zien welke lange scheuten je weg kunt knippen. Maar knip de scheuten niet zomaar weg op een plek die jou goed lijkt. Let erop dat je dit doet vlak boven een knop of zijtak die naar buiten gericht is. Naar buiten betekent: van de stam af.

Scheuten die naar binnen gericht zijn (naar de stam toe), snoei je normaal gesproken weg. Als je vlak boven zo’n scheut snoeit, stimuleer je die groei, en dat is niet wat je wil. De plant zal zich dan niet zo mooi ontwikkelen. Op de foto hieronder zie je duidelijk verschil tussen scheuten die naar binnen en naar buiten gericht zijn.

olijfboom scheuten snoeien

Olijfbomen niet in de herfst snoeien

Heb je in de zomer de lange scheuten niet teruggesnoeid? Doe dat dan niet nog snel in de herfst, maar wacht tot het voorjaar, als de herfst voorbij is. In de herfst duurt het langer voordat een wond van het snoeien geneest.

Omdat een olijfboom een mediterrane plant is, is die gevoeliger voor de winter. Voor de zekerheid snoei je dus niet in de herfst, want de kans bestaat dat het écht koud wordt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*