dennenappels sparrenappels onder boom

Lege dennenappels op de grond: bezoek van een eekhoorn

Zie je onder een boom afgekloven dennenappels of sparrenappels liggen? Dat betekent dat er een eekhoorn langs is geweest!

De overblijfselen van de dennen- en sparrenappels liggen niet voor niets vlak bij de stam van de boom. Een eekhoorn gaat in de herfst op zoek naar voedsel voor zijn wintervoorraad. Ook dennenappels en sparrenappels vallen daaronder. Vaak gaan de eekhoorns in de top van de boom zitten, waar ze de schubben van de dennenappels halen. Daaronder zit één vlies met een zaadje. De zaden zijn eiwitrijk, waardoor de dieren er lang op kunnen teren. Als alle zaden uit de dennenappel gehaald zijn, blijft er een topje over. De rest ziet er afgekauwd uit.

afgekloven sparrenappel

Verschil tussen dennenappels en sparrenappels

Overigens het verschil tussen dennenappels en sparrenappels: dennenappels zijn grover, sparrenappels zijn langwerpig.

dennenappel sparrenappel

Zaden uit dennenappels zaaien

Wil je er nu zelf de zaden uithalen, hang de dennenappels dan op de kop te drogen bij de kachel. Dan vallen de zaden er vanzelf uit. Deze zaden kun je zaaien. Ik heb dat al verschillende keren gedaan. Meestal zaai ik ze in een pot met een etiket, zodat ik weet in welke pot ik wat gezaaid heb. In het voorjaar komen de jonge kiemplantjes van de dennen of sparren boven de grond.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*