klimop muur

Lezersvraag beantwoord: wat doe je tegen mos in de klimop?

Wat als je in gevecht bent met mos in je klimop? Een lezer stelde ons een vraag onder een artikel, en omdat we denken dat er meer mensen zijn die hier iets aan kunnen hebben, behandelen we het apart. Heb jij ook een vraag over je tuin of planten? Stel hem hieronder en we kijken of we het antwoord voor je hebben!

De vraag

“Wie weet raad? Ik heb een gevecht met mijn mos, in de hedera, die op worteldoek is geplant. Kalk helpt niet! Ik heb veel vierkante meters, moet ik die met de hand uitroeien? Dat is niet alleen heel moeilijk, maar ook niet te doen. Mosbestrijder voor gras kan niet, dan gaat de hedera dood. Ik heb diverse mosbestrijders uitgetest per vierkante meter.”

Maak de bodem los

Wij denken dat de bodem niet in orde is. Hij zou verdicht kunnen zijn; blijft er weleens water staan? Dan kan er geen zuurstof bij de grond, en wil de klimop ook niet optimaal groeien. Een klimop die optimaal groeit, laat namelijk geen ruimte over voor mos.

Is dit een stuk grond waar verder niet zoveel wil groeien? Is de tuin nog vrij jong? In de nieuwbouw zie je vaak dat de grond tijdens de bouw is vastgereden, en daarna nooit meer goed is losgemaakt.

De oplossing is volgens ons: de bodem losmaken met een riek (greep) en kalk toevoegen. Dit werkt niet direct, maar het is wel belangrijk voor de bodem. Je kunt ook nog de zuurgraad van de grond testen met een PH-test.

Om een eventuele storende laag in de grond op te heffen kun je op sommige plekken met een grondboor gaten boren van 50 centimeter diep. Deze vul je met scherp zand (metselzand), waardoor het water weg kan.

Veel succes!

2 Comments

  1. Hallo Linda.
    Ik heb grote borders met klimop als bodembedekker.
    Heermoes begint echter steeds meer een plaag te worden. Is spuiten met Mcpa een optie?
    Groet Rick.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*