In het voorjaar, wanneer de beukenheg er mooi frisgroen uitziet, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar veel mensen schrikken als dan tijdens het snoeien in juni blijkt dat er allemaal luis aan de onderkant van het blad zit.
Vooral jonge, net aangeplante hagen hebben vaak last van luis. Ik snoei al meer dan dertig jaar (mijn) beukenheggen en weleens jaren gehad dat de onderkant van het blad helemaal wit was van de luis.
Wat te doen?
Het is belangrijk om te weten dat veel vogels en insecten van deze luizen leven. Daarom heb ik nooit ingegrepen: de natuur zorgt ervoor dat het wel weer goed komt. Daarnaast snoei je met de eerste snoeibeurt het gedeelte met de meeste luis vaak weg. Dan is het grootste probleem opgelost.
Zo voorkom je luizen in je beukenheg
Wel kun je de omstandigheden voor de beuk zo goed mogelijk maken. Zorg dat de beuk in droge periodes water krijgt. Plantenborders krijgen vaak genoeg aandacht, maar mensen vergeten nog weleens dat een heg ook water nodig heeft. Zet de sproeier dus ook eens op de heg. Of beter nog: leg een druppelslang* langs de haag, dan komt het water meteen op de juiste plek.
In het voorjaar geef je de heg gedroogde koemest. Op die manier heeft de heg meer weerstand, en is hij minder aantrekkelijk voor luizen.
Heb jij luis op je heg? Niet schrikken dus!
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.