magnolia rozewit

Magnolia wel of niet snoeien? Het antwoord

Magnolia’s komen het volste tot hun recht als ze alle kanten op kunnen groeien. Dan zie je pas echt hoe mooi deze bomen kunnen worden. Sterker nog: hoe ouder de magnolia, hoe mooier de vorm. De takken hangen dan iets naar beneden, en als de boom in bloei staat, weet je echt niet wat je ziet.

Als een magnolia drastisch gesnoeid is, dan is de vorm (groeiwijze) vaak niet te herstellen. Bloeien zal hij nog wel doen, maar niet zo sierlijk als de natuur het bedoeld heeft.

Magnolia hoef je niet te snoeien

Zoals voor de meeste bomen geldt: een magnolia hoef je dus niet te snoeien als je het puur voor de boom wil doen. Maar heb je de magnolia in je tuin geplant en kom je er na een paar jaar achter dat hij toch sneller groeit dan je had gedacht… Dan zul je toch moeten snoeien.

magnolia genie

Als je dan toch moet snoeien

Moet je de boom dan toch snoeien, snoei dan geen dikke takken. Snoei alleen maar de takken die naar binnen gericht zijn. Snoei ze tot op de stam. Snoeien doe je het beste na de bloei, tot eind mei of begin juni. Anders kan de boom geen nieuwe bloemknoppen meer vormen voor het nieuwe seizoen.

Bedenk dus al vóór je een magnolia koopt welke soort bij jouw tuin past qua ruimte. Zelfs de kleinere soorten zoals magnolia stellata (stermagnolia) worden op den duur wel drie meter. Ook ik heb voor het huis ooit een stermagnolia geplant. Ik moet hem elk jaar snoeien. Bloeien doet hij wel, maar toen ik laatst een mooie natuurlijk opgegroeide stermagnolia in bloei zag staan, zag ik het verschil. Zo heeft de kweker het bedoeld.

Meer weten over de algehele verzorging van de magnolia? Daar schreven we al eens een artikel over.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*