meidoornhaag

Meidoornhaag: weinig onderhoud en ideaal voor vogels

Een meidoornhaag is een supergoede keuze als je een bladverliezende heg zoekt.

Het leuke aan een meidoornhaag is dat hij bloeit in mei (als je hem niet te strak snoeit). Dan verschijnen er allemaal witte bloemetjes in. In het najaar verliest de heg het blad en verschijnen er mooie rode bessen. In de winter is de haag kaal.

Vogels houden van meidoornhagen

Meidoornhagen hebben veel doornen. Dat is fijn voor vogels: zij zitten veilig en maken er graag hun nesten. Indringers komen door de doornen niet zo snel bij hun prooi.

meidoornhaag

Meidoornhaag snoeien

De doornen zijn wel lastig bij het snoeien. Daarom moet je zorgen dat je de heg op tijd snoeit. Zijn de stekels verhout, dan steken ze echt. Daarom wil je de jonge scheuten snoeien waarvan de doornen nog niet verhout zijn. Op dat moment zijn de stekels ook nog zacht en prikken ze niet zo erg.

De meidoorn groeit vrij snel. Na de snoei ontstaan er snel weer nieuwe scheuten. Als je hem strak wil bijhouden, moet je hem drie of vier keer per jaar snoeien. Dat begint al in mei na de bloei. Maken de bloemen je niet zoveel uit, dan kun je begin mei snoeien, in juni en augustus en nog een keer voor de winter.

Wil je de haag niet zo strak snoeien, dan kun je de hoogste takken er een keer uitknippen en de rest laten groeien. Wordt de heg echt te groot, dan kun je hem simpelweg 20 centimeter boven de grond afsnoeien. Hij zal vanzelf uitgroeien.

Let op: het is taai en hard hout, je snoeischaar moet goed scherp zijn.

meidoornhaag

Vlechtheggen

In het zuiden van het land zie je vaak vlechtheggen van meidoorn. Dan worden de stammen half ingezaagd en daarna plat neergelegd. Deze stammen lopen ook weer uit, en dan recht naar boven. Zo ontstaat een dikke wirwar van takken. Dit dient als een natuurlijke afrastering voor vee en tegen indringers als wolven.

Meidoorn is sterk

Meidoornhagen zijn sterk: ze kunnen goed tegen schrale(re) grond. Dit type hagen zie je vaak in een landelijke omgeving: langs landweggetjes. Ze hebben niet veel nodig en kunnen heel oud worden – wel honderd jaar.

meidoornhaag

Een nadeel van meidoornhagen: ze trekken veel beestjes en rupsen aan (maar dat is natuurlijk een voordeel voor vogels). In de loop van de zomer wordt hij aangevreten door spinselmot. Het is niet nodig om dit te bestrijden, de haag zal er goed doorheen komen.

Wat vind jij van meidoornhagen?

4 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*