heksenbezem berkenbezem

Met deze truc veeg je je straat supersnel schoon

Eén van de minder leuke klusjes in de herfst is het vegen van blad. Als je geen bladblazer hebt, kan het je heel wat rugpijn geven. Daarom een truc om je straat, pad of oprit supersnel schoon te vegen.

Berkenbezem

Hoe snel je je oprit schoonveegt, heeft te maken met de bezem die je gebruikt. Een trucje van vroeger is om zelf een bezem te maken van berkentakken. Je kent ze vast beter als ‘heksenbezem’. Je ziet ze tegenwoordig vaker voor de sier aan een muur, dan dat ze daadwerkelijk gebruikt worden. Vroeger werden ze in het dialect ‘riezebezzem’ genoemd. Dit komt omdat je er rijshout voor gebruikt, eenjarige twijgen.

vegen bezem

Je kunt zelf zo’n bezem maken door wat berkentakken zonder blad te verzamelen. Zoek mooie rechte en dunne twijgjes die niet dikker zijn dan een pink. Ze moeten zeker een meter lang zijn. Pak de berkentakken bij elkaar, neem een oude bezemsteel, steek die in het midden van je takkenbos en maak het op drie of vier plekken stevig vast met touw. Het beste is trouwens om ze een jaar te laten drogen, dus je kunt er ook meteen een stuk of drie maken – dan heb je altijd wat op voorraad.

Van links naar rechts

Maar dan komt het belangrijkste: de manier van vegen. Een normale bezem houd je naast je lichaam als je veegt; je veegt van achteren naar voren. Een heksenbezem moet je juist voor je houden, en dan van links naar rechts ‘zwiepen’. In een mum van tijd heb je al het blad naar de zijkanten geveegd. Bonus: je houdt je rug rechter dan bij een gewone bezem, dus het is ook nog eens beter voor je lichaam.

vegen bezem

Trouwens, zo’n bezem is ook heel handig om spinnenrag weg te halen op onhandige plekken, zoals langs het huis of in je schuur. Hij doet dus ook dienst als buitenplumeau.

One Comment

  1. Haha, je kunt de buurt ook vragen je nieuwe uitvinding even te testen……( wel op je eigen oprit …). Een beetje coördinatie doet de rest.😅

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*