Hakonechloa Japans siergras

Met planten de harde randen van bestrating verzachten

Net zoals met interieurs heb je in tuinen liefhebbers van strakke tuinen of van wat natuurlijker ogende tuinen. Zelf houd ik niet zo van strakke lijnen, dus die probeer ik altijd wat te verzachten. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat doe!

Die strakke lijnen zie je vaak bij de overgang van groen naar steen. Dat is in een strakke tuin altijd heel abrupt. Zelf vind ik het mooi als de straat deels onder beplanting zit, want dat ziet er heel natuurlijk uit.

Bodembedekkers, vaste planten of grassen

Hiervoor gebruik ik bodembedekkers, vaste planten of grassen die laag blijven. Natuurlijk kun je hiervoor alle planten kiezen die je mooi vindt. Op de foto zie je Hakonechloa, Japans siergras.

Wat je doet is allereerst bekijken hoe groot een plant wordt. Wil je je tuin strak houden, dan voldoende afstand van de bestrating. Wil je dat de plant half over een paadje groeit, dan zet je hem dus dichter bij het pad. Een nette tuinier zal dit niet zo snel doen, want hij wil de bestrating mooi schoon houden. Ik houd juist meer van de zachte lijnen van de natuur.

Eén ding waar ik wel altijd op let, is dat ik genoeg ruimte overhoud om vrij te kunnen lopen. Vooral bij regenachtig weer is dat prettig, anders worden je kleren namelijk nat.

Bomen hoef je niet altijd te snoeien

Er is nog een manier om dit soort natuurlijke vormen aan te houden. Groeit bij een boom een bepaalde tak zo laag dat je er bijna omheen moet lopen, dan vind ik dat juist mooi. Ik zet wel even een stapje opzij, om rekening te houden met de natuur. Je kunt hem natuurlijk snoeien, maar je kunt de tak ook laten zitten. Dat heeft ook wel wat. Ik zeg maar zo: laat de natuur lekker zijn gang gaan waar dat kan.

verbena bonariensis

Verbena bonariensis

Nog een voorbeeld: bij mijn kippenhok staat verbena bonariensis. Die zaait zich vanzelf uit, en komt dan tussen de bestrating terecht. Daar laat ik vaak wat van staan. Het kan namelijk geen kwaad voor de bestrating, en het ziet er mooi uit!

Houd jij van strakke of juist natuurlijke vormen in je tuin?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*