Metasequoia glyptostroboides

Metasequoia glyptostroboides (moerascipres) is indrukwekkend groot

De metasequoia glyptostroboides wordt ook weleens een fossiele boom genoemd. Er werd namelijk lang gedacht dat de boom was uitgestorven, hij was alleen nog bekend van fossielen. Nota bene in de Tweede Wereldoorlog werd de boom gevonden in China – allereerst drie bomen in een klif, en verderop werden er nog meer ontdekt.

Enorme boom

Als je de boom ziet, zul je je afvragen hoe ze hem ooit over het hoofd hebben kunnen zien. Het zijn namelijk enorme bomen. Deze op de foto is zeker 30 jaar oud. Met die leeftijd kunnen ze ook wel 30 meter hoog zijn. In dit geval is de boom 20 meter hoog: hij staat namelijk op een arme en droge zandgrond, daar doet de metasequoia het niet zo goed.

Metasequoia glyptostroboides loof

Metasequoia heeft een conische vorm

Zoals je ziet, is een groot deel van de stam kaal. Dat is –ie natuurlijk niet als de boom jonger en korter is. Het zit zo: de takken onderaan komen hoe langer hoe meer in het donker, en sterven dan af. Als de boom jong is, zie je overal groen. Dan lijkt de boom wel wat op een conifeer. Als de boom ouder wordt, heeft hij dus vooral bovenin groen. Deze vorm noem je een conische vorm.

Kruising tussen dennenappel en eikel

Het loof kleurt in de herfst oranjebruin, waarna het afvalt. In de winter zijn deze metasequoia’s glyptostroboides kaal. Grappig detail: de zachte naalden vallen niet één voor één uit, maar per takje. In de zomer draagt de boom vruchten. Ze zien eruit als een kruising tussen een dennenappel en een eikel. De vruchten hangen onderaan de tak – vlak ernaast zit vaak nog de uitgebloeide bloeiwijze.

Metasequoia glyptostroboides vruchten bloeiwijze

Beschermende schors

De schors bestaat een kurkachtig materiaal. Dat beschermt de boom. In de wouden waar ze oorspronkelijk thuishoren, komen nogal eens bosbranden voor. Door de dikke beschermende schors heeft de boom een kans om te overleven. Die kurkachtige stam vinden katten leuk om als krabpaal te gebruiken – en dat is dan weer niet zo goed.

Metasequoia glyptostroboides stam

Metasequoia houdt van een vochtige grond

Zoals je hierboven al las, wordt de boom niet blij van een droge, arme zandgrond. Een vochthoudende grond is het beste, dan groeien ze optimaal en maken ze behoorlijke wortels. En dan kun je erg lang van de boom genieten!

(Op de eerste foto zie je op de achtergrond een douglas staan.)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*