biodiversiteit korenbloem klaprozen750

Mooie initiatieven voor de biodiversiteit

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor biodiversiteit. Gemeenten maaien bermen niet of pas laat, en ook andere initiatieven dragen hun steentje (bloemetje bij). Bij de aanleg van nieuwe wegen worden bermen vaak met mooie mengsels ingezaaid. En bermen op viaducten en rondom tunnels zijn met margrieten, klaprozen en allerlei soorten bloeiende klavers een lust voor het oog.

biodiversiteit akkerrand

Bomen & bloemen

Wij wonen naast een landgoed, en daar is een aantal hectares ingeplant met klimaatbestendige bomen. Vervolgens zijn er graan- en bloemenmengsels gezaaid voor meer biodiversiteit en om de eerste jaren de bodem te bedekken (zo droogt de grond niet uit). Ook zijn er bomen langs de straat geplant, en tegelijkertijd met het uitplanten is er een beetje bloemenzaad gestrooid. Het ziet er kleurig uit de laatste tijd!

biodiversiteit margrieten

Ook zie je nu meer kruidenrijke en bloeiende akkerranden. Die bestaan uit onder andere verschillende soorten granen, klaproos, bolderik, korenbloemen, wikke, en margrieten. Hier wordt dat gedaan in samenwerking met het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.

biodiversiteit bord

Wij zijn blij met deze ontwikkeling, en veel insecten en vogels nog veel meer! Wil je zelf wat doen in je tuin? In dit artikel vind je planten die insecten lokken en in dit artikel bomen en planten waar vogels dol op zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*