Als je je tuin opruimt en de rommel op de composthoop gooit, zitten er altijd wel resten of zaden van planten tussen. Zelf scheur ik elk jaar sommige planten. Dan blijven er weleens stukjes over die, zonder dat je er erg in hebt, zich erg gaan thuisvoelen. In de loop van de zomer zie je dan de mooiste planten welig tieren op je composthoop: wolfsmelk, ezelsoor, sedum, persicaria’s, zonnebloemen.
Voorkom uitspoelen van voedingsstoffen
Er is één plant die ik expres op de hoop zet: Oost-Indische kers. Die voorkomt namelijk het uitspoelen van voedingsstoffen. Als je deze plant er eenmaal hebt staan, dan zaait hij zich gemakkelijk uit. Het is dus niet zo gek dat ze er heel vaak terugkomen. Ik gebruik trouwens een speciale soort, zonder erg lange ranken. Andere soorten maken ranken van wel vier meter. Dan zou je hem elke keer rondom de composthoop moeten afsteken. Trouwens: ook courgette is geschikt om de composthoop af te dekken.
Als je de composthoop weer omzet, komen deze planten middenin of onderin de hoop en rotten de planten vanzelf. Vind je dat zonde, dan kun je ze voorzichtig uitgraven, weggeven of planten in een border (eventueel kun je ze scheuren). Iets om eventueel op te letten: als je compost in een border gebruikt, wil er weleens een verstekeling van de planten meegaan. Dan heb je plotseling een plant waar je hem niet verwacht.
Gezonde planten
Het is geen wonder dat de planten het zo goed doen op de composthoop: er zitten heel veel voedingsstoffen in. De planten zullen er heel gezond uitzien en groeien in een zeer korte tijd uit tot een grote plant. Helaas groeien brandnetels er dan ook weer heel goed op.
Welke soort OI-kers gebruik je dan ? (heb je een variëteit naam ?)
Goed plan trouwens.
Hoi Willem, we weten helaas de naam niet. Dit is eentje die niet rankt. Sommige Oost-Indische kersen ranken tot wel drie of vier meter (dan blijf je knippen), maar die van ons doet dat niet. Groeten, Albert Jan en Linda