robotmaaier husqvarna

9 nadelen van een robotmaaier

Ik heb nu ruim een jaar geleden een robotmaaier laten installeren op mijn gazon. Hoewel ik er erg blij mee ben, kan ik ook de nadelen van een robotmaaier goed benoemen. Twijfel je dus over de aanschaf van zo’n maaier? Lees dan zeker dit artikel.

Ik schreef ook een artikel over de voordelen van een robotmaaier. Dat artikel lees je hier.

Ik koos voor een Husqvarna (roepnaam Husky), maar dit artikel is niet gesponsord.

1. Een robotmaaier kost veel geld

Ik schrijf expres niet dat een robotmaaier duur is. Want wat mij betreft is het z’n geld waard, en ten opzichte van een zitmaaier is een robotmaaier juist weer goedkoop. Maar je moet wel rekening houden met flink wat aanschafkosten. Natuurlijk de maaier zelf, maar ook het installeren ervan.

2. Afhankelijk van je soort, gaat je gras kapot

Door mijn gazon heen zijn lijnen in de grond gelegd. Dus eerst moet je grasmat even ‘vernield’ worden. Tegenwoordig kunnen ze de robotmaaier ook installeren met gps, dan heb je hier geen last meer van. Er zijn ook soorten robotmaaiers waarbij je alleen langs de randen lijnen in de grond hebt, maar daar heb ik bewust niet voor gekozen, dat lees je verderop.

robotmaaier voordelen nadelen

3. Je kunt de lijnen doorknippen

Het is mij al een keer overkomen: ik knipte per ongeluk een lijn door. Husky deed daardoor z’n werk niet meer. Gelukkig was het snel te repareren. Ook kun je hierdoor niet meer verticuteren, want dan maak je de lijnen stuk. Gelukkig hoef ik ook niet meer te verticuteren, zoals je kunt lezen in het voordelen-artikel.

4. Egels kunnen gewond raken

De messen van de robotmaaier kunnen egels (met name baby-egels) verwonden of zelfs doden. Zet daarom nooit je robotmaaier ’s nachts aan, want dan zijn egels het actiefst. Laat je personeel, oftewel je robotmaaier alleen aan de slag tijdens kantooruren 😉.

5. Een robotmaaier kan sporen in je gazon achterlaten

Afhankelijk van de techniek die je kiest, kan een robotmaaier lelijke sporen achterlaten in je gazon. Dat is het geval als de maaier elke keer dezelfde route terug naar zijn hok moet nemen. Als er alleen lijnen aan de buitenkant van je gazon zitten, zie je dat de maaier meer sporen achterlaat. Met mijn maaier heb ik daar gelukkig geen last van.

6. Een robotmaaier kan in je border vallen

Als je een relatief lichte robotmaaier kiest, kan de maaier van je gazon vallen als de randen van het gras te hoog zijn. Zelf heb ik hier nog geen last van gehad, want mijn maaier is redelijk zwaar.

7. Je gazon moet netjes opgeruimd zijn

Je kent het wel: de tuinslang die een dagje langer op je gazon rondslingert, of gereedschap dat je even laat liggen (en vervolgens vergeet). Met een robotmaaier is dat verleden tijd. Anders ga je heel snel door je tuinslangen heen – en ook door je maaier, vrees ik.

robot grasmaaier

8. Molshopen zijn lasatig

Een molshoop is niet zo leuk voor je robotmaaier. Een onverwachte heuvel, vol met zand. Gelukkig kan Husky die heuvel prima aan, maar ik merk wel dat de mesjes iets sneller bot worden als er molshopen in mijn gazon zitten. Sowieso moet je de messen om de zes weken vervangen, maar gelukkig zijn ze niet duur.

9. Software-updates laten doen

Elk jaar moet je een software-update laten doen bij de dealer. Het is dan wel handig om een dealer te kiezen die in de buurt is. En je moet het niet vergeten. Voor mij is dit geen groot nadeel, maar dat kan voor jou best anders liggen.

Meer lezen over grasmaaien:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*