Close-up van een net over een vijver.

Belangrijk in de herfst: een net over je vijver spannen

Je wil het liefst voorkomen dat er veel blad van de bomen in je vijver terechtkomt. Dat gaat zich ophopen op de bodem, waardoor daar steeds meer slib ontstaat. Ook zorgt het vergaan van het blad voor een teveel aan voedingsstoffen in het water. Daarom wil je een net over je vijver spannen.

Net op wateroppervlak of over frame

Voor het vallen van het blad is het verstandig een schoonmaak te houden in je vijver. Daar schreven we al eens over. Daarna span je een net over je vijver. Zelf leg ik dit op het wateroppervlak, al zijn er ook vijverfans die een frame boven de vijver spannen. Dat is mij te veel gedoe. Ik leg langs de vijverrand een paar stenen op het net, zodat er geen blad onder het net kan waaien.

net vijver herfst

Tussendoor: net legen

Tussentijds kun je het net van de vijver halen om het blad te verwijderen. Dat adviseren we je met klem. Doe je dat niet, dan wordt het een zwaar karwei. Bovendien ligt het blad dan alsnog in het water, waar het vergaat en zijn voedingsstoffen vrijgeeft. Ook kan het net dan naar de bodem zakken – dan wordt het een nog zwaardere klus.

Blad van de boom? Net van de vijver

Als al het blad van de bomen is gevallen, moet je het net van je vijver halen. Zorg eerst wel dat je gazon schoon is, zodat er geen blad van je gazon meer in de vijver waait. In je borders laat je wel het blad liggen. Het kan dus voorkomen dat er af en toe een blad in de vijver terechtkomt, maar dat is geen ramp.

Wacht niet te lang met het net weghalen. Het blad zorgt er dan voor dat er niet genoeg licht in de vijver kan komen. Bovendien kunnen kikkers dan niet de vijver in om te overwinteren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*