bevoren-gras-voetstap

Nooit op bevroren gras lopen!

Met de (nacht)vorst van de laatste tijd moet je je gras ’s ochtends met rust laten. Geen wandelingetje over het gazon, dus!

Sta je op gras, dan worden de grassprieten platgedrukt onder je schoenzool. Is dat gras bevroren, dan is het stijf en heeft het geen veerkracht. Dan beschadig je bijna altijd het gras, want het breekt makkelijk af.

Vorst moet helemaal uit de grond zijn

Ook als het aan het dooien is, kun je beter je gazon vermijden. Het gras is misschien net ontdooid, maar de ondergrond is nog hard, waardoor je hetzelfde effect krijgt. Pas als het helemaal dooi is en de vorst uit de grond is, kun je weer over het gras lopen. Overigens krijg je sporen in het gras als je gazon nog drassig is, ook dat staat niet mooi.

Lelijke plekken in je gazon

Maar wat is dan het gevolg van lopen over bevroren gras? Er zullen zwarte voetstappen verschijnen, die later geel kleuren. Wordt het erna warm weer, dan zal je gazon vrij snel bijkomen, omdat het gras de kans krijgt te groeien. Blijft het nog wel even koud, dan zul je heel lang lelijke plekken zien in je gazon.

Pad maken in je gazon

Wel een opluchting: het gras is niet tot in de wortel kapot, en in het voorjaar komt alles weer goed. Maar loop je constant over je bevroren gazon in de winter, dan zal er wel een pad ontstaan. Heb je geen andere keuze? Denk er dan eens over na of je er niet beter een paadje kunt maken. Dit kun je doen met stapstenen, maar ook door halfverharding zoals kiezels en grind. Die laatste twee hebben als voordeel dat het water doorlaat.

Dit vind je misschien ook interessant:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*