Wist je dat je het water in je vijver regelmatig moet bijvullen? In dit artikel leggen we uit hoe dat komt, en hoe je dit het beste aanpakt!
Er zijn grofweg drie redenen die ervoor kunnen zorgen dat het waterpeil van je vijver zakt:
• Het water verdampt door de zon
• De capillaire werking: de omgeving van de vijver (bijvoorbeeld oeverplanten) trekt water aan
• Je vijver is lek
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft. Allereerst kan vijverfolie (boven de waterspiegel) niet zo goed tegen de zon. Onder invloed van UV-straling kunnen er scheurtjes in de folie ontstaan. Het gevolg daarvan is lekkage.
Het leven in en rondom je vijver
Daarnaast is het waterpeil van belang voor het leven in en rondom de vijver. Waterplanten moeten op een goede hoogte blijven groeien, zij passen zich aan aan het waterpeil. Ook is het niet zo goed voor vissen en andere dieren, zo kan een andere verhouding bijvoorbeeld de schubben aantasten. En het leven rondom de vijver moet natuurlijk niet te droge voeten krijgen.
Hoeveel water kun je bijvullen?
Vul liever niet te veel water in één keer bij. Dan verander je de verhoudingen in je vijver, en kun je de biotoop aanpassen. Vul je langzaam bij, dan kan de natuur het bijhouden. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je vijver, hoeveel water je kunt toevoegen. Maar liever twee keer een wat kleinere hoeveelheid, dan één keer helemaal aanvullen.
Op mijn werk wilde ik een keer de bosvijver aanvullen. Ik vergat de kraan uit te doen, en kwam daar pas de volgende dag achter. Behalve dat een heel groot deel onder water stond, heb ik heel lang last gehouden van een soort alg. Het water had zelfs een andere kleur! Pas na een maand was alles weer goed.
Leidingwater of grondwater?
Overigens is het met het bijvullen van je vijver, anders dan met voor het eerst vullen van je vijver, niet zo van belang of je leidingwater of grondwater gebruikt. Ik gebruik zelf grondwater, want dat is toch voorhanden.
Onze vijver (1x4m.) is regelmatig beneden peil: de planten tappen heel wat af. Grote waterlelies, dus verdamping kan het niet zijn. Als de regenton weer eens vol is (gebeurt de laatste tijd niet zo veel), laten we die met een slang in de vijver leeglopen. We hebben alleen kikkers en salamanders. Kan de waterlelie met bladeren boven water ook water verdampen?
Groeten en bedankt,
Albert Belmer.
Hoi Albert,
We geloven niet dat de waterlelie veel water zal verdampen. Moerasplanten kunnen water overhevelen naar de omgeving, zeker als je een min of meer natuurlijke vijver hebt. Dit kun je deels voorkomen door een scherpe tijdslijn tussen het water en de grond eromheen. Een vijver kan trouwens ook poreus of lek zijn zonder dat je het meteen ziet – het is niet altijd zichtbaar.
Af en toe het water testen. Bij verkeerde waterwaardes is het ook verstandig te verversen.
Hoi Ted, goede toevoeging, dank je wel!
Onze vissen in de vijver zitten in de modder en laten zich niet zien .Wat is de oorzaak ?
Hoi H., dit ligt er een beetje aan welke vissen het zijn. Over het algemeen komen ze vanzelf wel naar boven als het warmer wordt. Ook kan er bijvoorbeeld een reiger op bezoek zijn geweest. Daar schrikken vissen van, en ze raken erdoor in de stress. Het kan dan wel twee weken duren voordat ze zich weer laten zien. Vooralsnog geen zorgen dus! Groetjes, Albert Jan en Linda
Ons leidingwater is gechloreerd. Kan dit dienen om een natuurbad bij te vullen?
Of kan dat alleen als het water wordt “ont chloord”
Hoi Frank, normaal gesproken is leidingwater van hoge kwaliteit en zit er een minimale hoeveelheid chloor in. Bedoel je dat er bij jullie meer in zit? Met normaal leidingwater kun je een natuurbad prima bijvullen. Groeten, Albert Jan en Linda
onze vissen moeten uit de vijver die is nl lek, we willen de vissen voorlopig in een groot zwembad zetten, mijn vraag is, mag dat in gewoon kraantjeswater?
Hoi Vander Veen, zet je vissen niet in alleen kraanwater. Dat is een te grote overgang voor de vissen. Ons advies zou zijn om zoveel mogelijk vijverwater over te nemen. Hier kun je wel een deel kraanwater aan toevoegen, dat is geen probleem. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Hi,
Onze vijver is een ogebouwd zwembad van 30000 liter. Kan het zijn dat het nu het weer beter weer word dat het water weer gaat verdampen?
In de winter bleef het water niveau nagenoeg het zelfde. Nu staat het filter weer aan en schijnt de zon meer. Zou schaduw helpen?
Gr Clemens
Hoi Clemens, het kan zeker zo zijn dat er meer water verdampt als de zon schijnt. Kijk ook even of er geen water verloren gaat via het filter. Nog een mogelijkheid van waterverlies: plantenwortels aan de waterrand. Over schaduw bij je vijver kun je hier iets meer lezen.
Veel succes met je vijver! Groeten, Albert Jan en Linda
Hoi
Wij hebben sinds kort geen kalk meer in het water
Hoe moet ik nu onze (grote ) vijver bij vullen?
Hoi Anneke, je kunt de vijver gewoon bijvullen met kraanwater, dat hoeft geen probleem te zijn. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hoi we hebben 3 vijverbakken die verbonden zijn met een watervalletje als de waterval uit is blijft waterpeil overal gelijk als de waterval aan is zakt de laagste waterbak heel veel hoe kan dat
Hoi Annemarie, dan verliest de waterval onderweg het water. Loop alles goed na om te kijken waar dat gebeurt. Als de vijver volgroeid is, valt dat niet mee met alle planten eromheen. Een andere mogelijkheid is dat alleen de laatste waterbak leeg is. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
We hebben sinds twee maanden een kleine visvijver; er werd nu twee keer water bijgevuld en telkens ging er na een dag een goudvis dood.. wat kan de oorzaak zijn?
Hoi Anne, dat kan aan het bijvullen liggen, maar dat hoeft niet. Vul nooit te veel bij in één keer. Elke dag iets bijvullen is beter, zeker als het gaat om een kleine vijver. Is de vijver wel diep genoeg? Succes! Groeten van Albert Jan en Linda