Niet vergeten: het water in je vijver bijvullen

Niet vergeten: het water in je vijver bijvullen

Wist je dat je het water in je vijver regelmatig moet bijvullen? In dit artikel leggen we uit hoe dat komt, en hoe je dit het beste aanpakt!

Er zijn grofweg drie redenen die ervoor kunnen zorgen dat het waterpeil van je vijver zakt:
• Het water verdampt door de zon
• De capillaire werking: de omgeving van de vijver (bijvoorbeeld oeverplanten) trekt water aan
• Je vijver is lek

Vijverfolie kan niet tegen UV-straling

Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft. Allereerst kan vijverfolie (boven de waterspiegel) niet zo goed tegen de zon. Onder invloed van UV-straling kunnen er scheurtjes in de folie ontstaan. Het gevolg daarvan is lekkage.

Het leven in en rondom je vijver

Daarnaast is het waterpeil van belang voor het leven in en rondom de vijver. Waterplanten moeten op een goede hoogte blijven groeien, zij passen zich aan aan het waterpeil. Ook is het niet zo goed voor vissen en andere dieren, zo kan een andere verhouding bijvoorbeeld de schubben aantasten. En het leven rondom de vijver moet natuurlijk niet te droge voeten krijgen.

vijver begroeiing

Hoeveel water kun je bijvullen?

Vul liever niet te veel water in één keer bij. Dan verander je de verhoudingen in je vijver, en kun je de biotoop aanpassen. Vul je langzaam bij, dan kan de natuur het bijhouden. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je vijver, hoeveel water je kunt toevoegen. Maar liever twee keer een wat kleinere hoeveelheid, dan één keer helemaal aanvullen.

Op mijn werk wilde ik een keer de bosvijver aanvullen. Ik vergat de kraan uit te doen, en kwam daar pas de volgende dag achter. Behalve dat een heel groot deel onder water stond, heb ik heel lang last gehouden van een soort alg. Het water had zelfs een andere kleur! Pas na een maand was alles weer goed.

Leidingwater of grondwater?

Overigens is het met het bijvullen van je vijver, anders dan met voor het eerst vullen van je vijver, niet zo van belang of je leidingwater of grondwater gebruikt. Ik gebruik zelf grondwater, want dat is toch voorhanden.

4 Reacties

 1. Albert Belmer

  Onze vijver (1x4m.) is regelmatig beneden peil: de planten tappen heel wat af. Grote waterlelies, dus verdamping kan het niet zijn. Als de regenton weer eens vol is (gebeurt de laatste tijd niet zo veel), laten we die met een slang in de vijver leeglopen. We hebben alleen kikkers en salamanders. Kan de waterlelie met bladeren boven water ook water verdampen?
  Groeten en bedankt,
  Albert Belmer.

  • Hoi Albert,

   We geloven niet dat de waterlelie veel water zal verdampen. Moerasplanten kunnen water overhevelen naar de omgeving, zeker als je een min of meer natuurlijke vijver hebt. Dit kun je deels voorkomen door een scherpe tijdslijn tussen het water en de grond eromheen. Een vijver kan trouwens ook poreus of lek zijn zonder dat je het meteen ziet – het is niet altijd zichtbaar.

 2. Af en toe het water testen. Bij verkeerde waterwaardes is het ook verstandig te verversen.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*