Japanse Esdoorn lente

Nieuwe bomen kopen & uitplanten: zo doe je dat

Ga je een boom kopen bij een kweker? Dan moet je op wat meer dingen letten dan wanneer je ‘gewoon’ een boom verplant. Wij geven je tips!

Bomen die je gekocht hebt, moet je zo snel mogelijk planten. Daarom adviseren we je om geen bomen te kopen in de zomer – bomen verplant je vanaf het moment dat het blad is afgevallen tot het voorjaar. Ook bomen in pot moet je niet in de zomer uitplanten – wacht hiermee tot oktober. De kans dat de wortels beschadigd raken is erg groot.

Tips bij de aanschaf van een boom

Let er bij de kweker op dat de boom die je koopt voldoende wortels heeft. Heeft de boom een mooie, ronde en stevige kluit? Dat is een teken dat de kluit goed doorworteld is. Niet alleen grote wortels zijn belangrijk: ook kleine haarwortels zijn noodzakelijk voor het ‘aanslaan’ van de boom. Vaak zit er jute om de boomkluit heen. Het moet niet zo zijn dat er losse grond ingegooid is en dat de wortels los zijn. Je ziet het verschil tussen dit en een goede kluit meteen.

Nog een belangrijk punt: je boom mag geen beschadigde takken of wortels hebben. Heeft een boom beschadigde takken, koop hem dan niet. Zie je allemaal beschadigde wortels als je thuis de zak van de kluit haalt? Ga dan terug naar je boomkweker. Uiteraard is het noodzakelijk om wortels door te steken als je een boom uit de grond wil halen. Maar de wortels die je nog hebt moeten niet geknakt of op een andere manier beschadigd zijn.

bomen japanse esdoorn verplanten
De foto’s in dit artikel zijn van een Japanse esdoorn die we verplant hebben.

Bomen vervoeren

Heel belangrijk als je een boom vervoert: de wortels mogen niet uitdrogen. Scherm de kluit af met een plastic zak, zodat de (rij)wind de wortels niet uitdroogt. Zorg dat de zak goed vastzit. Voor een kleine boom voldoet een vuilniszak die je dichtbindt met een touwtje.

Bij een grote boom is het zaak dat de stam niet onbeschermd over de rand van de aanhanger ligt. Wikkel jute of een oude deken om de stam. Zo schuurt de stam niet over de rand en raakt hij niet beschadigd.

Bij het planten van de boom

Bomen kun je het beste planten van november tot maart: als de bomen geen blad hebben (tenzij je een groenblijvende boom koopt natuurlijk). Planten kan alleen bij vorstvrij weer. Ook bomen die in pot zijn gekweekt, kun je niet het hele jaar door planten.

Zeker uitplanten in de zomer is af te raden met de warme, droge zomers van de afgelopen jaren. Pas als het blad van de boom is, kun je hem uit de pot halen. Door de pot weg te halen, ga je sowieso de wortels beschadigen. Dit is een verandering voor de boom, waardoor hij kracht verliest. In de zomer komt dat dubbel zo hard aan. Overigens moet je bomen in pot in de zomer niet aan hun lot overlaten. Vergeet niet water te geven!

Plant een boom niet te diep

Plant een boom nooit dieper dan hij op de kwekerij heeft gestaan. Dat kun je heel goed zien op de stam: daar is een rand waar de stam verkleurd is. Het deel dat onder de grond heeft gestaan, ziet er donkerder uit. Plant je een boom dieper uit dan hij heeft gestaan, dan krijgt hij te weinig zuurstof. Op den duur zal de boom wegkwijnen en zeker niet groeien. Dit gaat niet onmiddellijk, maar geleidelijk. Telkens sterven er een paar takken af. Denk niet dat je boom wat dieper de grond in kan om steviger te staan: al vanaf 5 centimeter dieper kan dit probleem ontstaan.

Heb je maximaal een maand geleden een boom te diep geplant? Dan kun je hem er nog wel even uithalen en wat extra grond in het plantgat doen. Is het al langer geleden? Haal dan een laagje grond weg.

Bij het planten van een boom is het belangrijk om het plantgat ruim uit te spitten. Dan heb je de ‘storende lagen’ (harde lagen in de grond) goed doorgespit. De wortels die moeten aanslaan, komen uit zichzelf soms moeilijk door deze lagen heen, de grond onder in het gat mag dus wel wat losser zijn.

Grond het plantgat inspoelen

Stamp de grond niet te hard aan. Bij erg droge grond is het aan te raden om de grond in het plantgat te spoelen met water (met je tuinslang bijvoorbeeld). Op die manier spoelt de grond ook mooi tussen de wortels: alle lucht is er dan uit. Is de grond erg nat, dan kun je dit beter niet doen.

Was het plantgat erg droog? Dan is het verstandig om je boom regelmatig water te geven. Doe dit ook als het een paar maanden droog is geweest – al droogt grond in de winter minder snel uit. Zeker in het voorjaar, en vervolgens in mei en juni is het goed om de boom een emmertje water te geven.

Dit waren onze tips bij het kopen en uitplanten van een nieuwe boom. Heb je nog vragen? Stel ze hieronder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*