border achtertuin

Een nieuwe border aanleggen

De herfst of het voorjaar is het juiste moment om een nieuwe border aan te leggen. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.

De grond voorbereiden

Als je een deel van je tuin opnieuw wil inrichten en een helemaal nieuwe border wil aanleggen, is het belangrijk dat je de grond voorbereidt. Voorzie de grond ruim van mest en compost, zodat het water zoveel mogelijk wordt vastgehouden. Let erop dat je dit door de grond heen werkt, door te spitten of te frezen. Op die manier zet je de planten niet meteen op de mest.

Ook kun je nog tuingrond of potgrond door de grond heen werken.

Planten in de border zetten

Hoe je de border beplant, is een kwestie van smaak. Om een eigen voorbeeld te geven: ik heb pas een nieuwe border aangelegd waar ik veel planten door elkaar heen heb gezet. Omdat dit nogal druk kan overkomen, heb ik er ook grassen tussen geplant. Op andere plekken heb ik vaak groepen van 8 tot 12 dezelfde vaste planten bij elkaar staan.

border achtertuin

Volle, gemengde border

Het voordeel van alles door elkaar is dat het weinig onkruid oplevert, omdat ik de border goed vol heb geplant. Ook ben ik af en toe verrast, dan was ik alweer vergeten dat ik een bepaalde bloem in de border had gezet, en dan komt die opeens op. Het is ook erg leuk om te zien dat overal wel wat bloeit.

Laat de kleuren van de bloemen bij elkaar passen en als het kan in elkaar overlopen. Dat oogt natuurlijker en rustiger. Op die manier heb je geen vloekende kleuren.

Na het inplanten van de border geef je ruim water. Het bemesten doe je nog een keer lichtjes in juli, voor de late bloeiers. Heb je je border in de herfst gemaakt, dan moet je ook in het voorjaar nog bemesten.

Wat ik erg leuk vind om te doen: als ik merk dat er nog plekken zijn met open ruimte, zaai ik zowel in de herfst en in het voorjaar bloemen. Door het zaaien te verdelen, verspreid je de bloei. Ik vind het leuk om papavers te zaaien. Stem dit wel af op de kleur van de border. Dit gaat de border als het ware dragen als de planten wat uitgebloeid raken.

papaver in border

Een tip: zet heesters en struiken aan de achterkant van de border.

Een bestaande border opnieuw inplanten

Wil je je bestaande border opnieuw aanleggen? Besef dan dat de grond al is uitgeput. Daarom moet je eerst de oude planten uit de grond halen, en dan ook deze grond goed bemesten. Leg de oude planten op een kleed, en kijk welke planten je wil vernieuwen door te scheuren. Zo kun je een border samenstellen met oude planten die je opnieuw inplant, nieuw stekjes, zaad en nieuwe planten. Ook bij een bestaande border leg je hem opnieuw aan in het voorjaar of de herfst.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*