vijver begroeiing zomer

Waarom je nooit direct vissen in een vijver moet doen (+ stappenplan)

Als je een vijver aanlegt, is het belangrijk dat je daar niet meteen vissen in laat zwemmen (als de vijver klaar is). De vijver moet als het ware eerst op gang komen zonder vissen. In dit artikel leggen we uit waarom.

Een vis verstoort in feite het natuurlijke evenwicht in een vijver. Daarbij komt ook nog eens dat zwemmende vissen het water bewegen, terwijl al je nieuwe waterplanten eerst goed moeten wortelen. Daarom moet je eerst een week of zes wachten voordat je vissen in je vijver brengt. Eerst moet het leven op gang komen: de zuurstofplanten moeten bijvoorbeeld eerst groeien. Met andere woorden: de vijver moet zich eerst zetten.

Stap 1: water

Vul je vijver niet alleen maar met kraanwater of grondwater. Neem ook een emmer water uit een heldere sloot of een meertje. Dan heb je entstof: water met levende bacteriën. Deze bacteriën gaan zich vermeerderen in jouw vijver, en zorgen voor een goed onderwaterleven.

Stap 2: zuurstofplanten en waterplanten

Vervolgens is het tijd om je waterplanten in de vijver te zetten. Deze planten hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen en goed te wortelen. Laat de vijver dus tot rust komen. Ook zuurstofplanten zijn van belang: zij houden het water helder en halen voeding uit het water. Daardoor krijgen algen minder kans om te groeien.

Stap 3: watervlooien

Na het inplanten van je zuurstofplanten is het tijd om watervlooien in je vijver te doen. Die kun je gewoon (in een zakje met water) bij een vijvercentrum kopen. Watervlooien leven van algen. Er zullen meer algen ontstaan dan de watervlooien aankunnen. Je kunt ze een handje helpen door met een stok voorzichtig rondjes te draaien in het water (‘roeren’). Er blijven dan algen aan je stok zitten.

vijver begroeiing

Stap 4: vissen

Pas zes weken nadat je de vijver hebt gevuld met water, kun je vissen erin laten. Wees vooral geduldig: als je de vissen er te vroeg in laat, eten ze te veel watervlooien op, die dan geen kans krijgen zich te vermeerderen. En dan zijn er niet meer genoeg watervlooien meer om de alg op te eten.

Kies je vissen kritisch: het is bijvoorbeeld beter om geen goudvissen in je vijver te laten. Goudvissen zijn karperachtigen, en eten graag waterplanten. Kies liever voor goudwindes, die de planten met rust laten.

Laat in het begin niet te veel vissen in de vijver. Als je vijver na een paar maanden in evenwicht is (pH-waarde 7 tot 8,5), kun je altijd nog extra vissen in de vijver doen.

Wanneer leg je een vijver aan?

Het verstandigste is om een vijver aan te leggen in het voorjaar: april of mei. In mei groeien de zuurstofplanten namelijk het snelste. En die zijn immers erg belangrijk voor de balans in je vijver!

Heb jij een vijver? Wat zijn jouw favoriete vissen?

(PS: Nog een tip om het natuurlijke evenwicht in je vijver niet te verstoren: kijk uit met bemesting!)

2 Comments

  1. Goede dag
    Nu lees ik dit stuk over alleen maar nieuwe vijvers ! . Maar nu ga ik voor een tweede hanse vijverbak . Geld er dan de zelfde regels voor het terug zetten van mijn goud vissen ?

    Mvg

    • Hoi Edwin, dan geldt hetzelfde, je start als het ware een nieuwe vijver op. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*