Met hun zonnige kleur zijn goudsbloemen (calendula officinalis) echt bloemen om vrolijk van te worden.
Goudsbloemen staan bekend om hun helende werking; je vindt ze in calendula-zalfjes – het is goed voor je huid. Ook zouden ze mieren weren uit de tuin, maar dat helpt niet echt. Oké, de mieren zijn misschien niet op dat kleine stukje tuin, maar dan gaan ze wel ergens een meter verderop heen.
Makkelijke planten
Ook deze bloemen stonden vroeger veel bij boerderijen en kloosters, en daarom zijn ze met recht nostalgische planten. Het is een makkelijke plant, hij zaait zichzelf uit en het jaar erna komen ze vanzelf weer boven.
Zelf staan ze bij mij rond de groentetuin, met name om de boel op te fleuren. Het ziet er de hele zomer mooi uit. Maar de bloemen trekken ook bijen, vlinders en gaasvliegen aan die hun werk dus ook bij de andere planten in de tuin doen.
Zaad oogsten
Als je geen zaad van de bloemen wilt bewaren, kun je het beste wekelijks de dode bloemen eruithalen. Op die manier kun je er heel lang plezier van hebben, want dan groeit hij gewoon door. Als je een paar uitgebloeide bloemen laat zitten, kun je zaad oogsten voor volgend jaar. Wel houdt dit de bloemvorming in het huidige jaar tegen. De zaadjes van de goudsbloem zien er trouwens een beetje uit als wormpjes.
Zaai goudsbloemen bij voorkeur tegen een gaaswand of schutting aan, want ze hebben wel een steuntje nodig. Zelf heb ik touw langs de rij goudsbloemen gedaan (stokjes in grond met touw eraan vast). Je kunt er ook rijshout naast zetten voor extra ondersteuning.
Ik wil graag stekjes maken van mijn goudsbloem plantjes.
Hoe doe je dat?
Hoi Liz, we adviseren je om goudsbloemen gewoon te zaaien. Dan heb je sneller resultaat. Je kunt gemakkelijk zaden winnen van de goudsbloem. Succes!