olijfboom

Olijfboompjes (Olea europaea): zo verzorg je ze

Olijfboompjes zijn prachtige mediterrane planten. Je kunt ze goed als kuipplant houden in een pot, maar op den duur kunnen ze ook in de grond. In dit artikel lees je alles over de verzorging van de olijfboom.

Een olijfboompje is ideaal voor op een terras: hij staat graag op een warme en zonnige plek uit de wind. Voor zowel in de volle grond als in een pot gelden dezelfde bemestings- en snoeitips.

Een olijfboom uitplanten

Is de plant wat ouder, zo’n 2 of 3 jaar, en is de stam wat dikker? Dan kun je proberen om de plant in de volle grond te planten. Dit doe je in het voorjaar. Olijfbomen hebben wel speciale grond nodig. Meng daarvoor wat klei door de tuingrond. Er zijn ook speciale grondmengsels te koop, speciaal afgestemd op mediterrane planten en olijven. Voordat de zomer voorbij is, heeft de plant al flink wat wortels kunnen maken.

Overwinteren

De veiligste manier om de olijfboom in Nederland te laten overwinteren, is om de plant bij vorst naar binnen te halen. Nu er de laatste jaren bijna geen vorst meer is geweest, zou je dat bijna vergeten. Heb je je boompje(s) in de volle grond staan, en is er toch aardig wat vorst voorspeld? Gebruik dan bijvoorbeeld vliesdoek, zoals we uitleggen in dit artikel. Ook kun je speciale overwinteringshoezen* kopen, die gebruik je als het meer dan 8 graden vriest.

Snoeien

In april snoei je de olijfboom. Dit doe je in drie stappen: dode takken, naar binnen groeiende takken en lange scheuten. Let hierbij goed op dat je de mooie vorm van de boom behoudt.

Na het snoeien groeien olijfbomen weer uit. Daardoor heb je in de zomer waarschijnlijk wat lange scheuten. Deze kun je uiterlijk in augustus terugknippen.

olijfboom blad

Bemesten

Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting. Een klein handjevol is genoeg, en verdeel dit goed rondom de plant.

Bloei

Na een koude periode en daarna een zonnig voorjaar, heb je kans om crèmewitte bloemen.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

2 Comments

  1. Benieuwd was ik naar de vruchten, wanneer komen die en wanneer zij zij eetbaar? Vorig jaar had ik wat kleine zwarte olijfjes aan mijn twee olijfboompjes op mijn balkon. Die olijfjes waren zo hard en helemaal niet lekker.

    • Hoi Maria, klopt: die zijn helemaal niet lekker. Als je ze proeft, heb je zowat de hele dag die vieze smaak in je mond. Maar olijven uit Italië worden ook niet rechtstreeks van de boom gegeten, lees bijvoorbeeld de Wikipediapagina maar eens.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*