Heb je smalle borders in je tuin, omdat je een smalle tuin hebt (dat wordt ook wel een pijpenla genoemd), of een smal stuk? Het kan best lastig zijn om die mooi te beplanten. In dit artikel geven we je tips.
Hoogteverschil
Ook bij smalle borders is het verstandig om planten van verschillende hoogte te planten. Heb je alleen maar lage beplanting of bodembedekkers, dan kun je je tuin in één blik overzien. Dat maakt het minder spannend. Wissel dus wat forsere planten af met bodembedekkers. Denk bijvoorbeeld aan de wintergroene mansoor met her en der een groep(je) hogere siergrassen. Als je grotere groepen van dezelfde soort plant, creëer je rust.
Hoge planten vooraan?
In gemiddelde borders zet je vaak de hoge planten achteraan, en de lage planten vooraan. Maar bij een smalle border heb je niet zoveel ruimte. Je kunt hoog en laag best door elkaar planten, als je de hoge planten maar slim uitkiest. Kies je een hoge, maar ook iele plant zoals verbena bonariensis (ijzerhard), dan staat deze andere planten niet in de weg. Hij groeit mooi overal tussendoor, en je hebt toch hoogteverschil in je border.
Klein boompje
Laat de ruimte het toe, plant dan een kleine boom zoals een sierappel of een kleine magnolia-soort.
Smalle boompjes
Ook bomen die smal blijven zijn een tip voor smalle borders! Denk aan de zuilsierkers (prunus amanogawa) of goudiep. Laat je niet verleiden tot een grote boom: dan blijf je snoeien en de boom zal nooit mooi worden.
Smalle tuin? Diepte!
Is je hele tuin smal? Zorg dan dat je hoogte én diepte creëert. Bijvoorbeeld door een slingerend paadje. Zo wordt je blik niet in één lijn naar de achterkant van de tuin getrokken. Ook het afwisselen in hoogte helpt hierbij.
Stem kleuren op elkaar af
In een smalle ruimte kunnen felle kleuren en contrasterende kleuren erg op je afkomen. Ons advies zou dus zijn om kleuren goed op elkaar af te stemmen. Kies bijvoorbeeld verschillende tinten van één kleur.