Haagwinde, ook wel Calystegia sepium, is een plant met heel mooie bloemen. Toch wordt het vaak onkruid genoemd. Nu vinden wij dat onkruid niet bestaat, maar van deze plant wil je liever genieten in de natuur, dan in je tuin.
Woekerende plant
Zoals de naam al zegt, is het een klimmende plant waarvan de stengels zich langs heggen en planten windt. Je ziet ook vaak bij maïs en struiken. Hij kan een haag helemaal bedekken. In de tuin kan hij echt een deel overwoekeren. Zo maakt hij andere planten behoorlijk het leven zuur, en de tuinman ook. 😉
Haagwinde op een natuurlijke manier in bedwang houden
In de grote tuin waar ik werk, heeft de haagwinde zich in een hulst genesteld. Elk jaar zoek ik dan de wortels van de winde onder de hulst op, en steek de plant met wortel en al uit de grond. Op deze manier doe ik het al jaren, en zo kan ik hem prima in bedwang houden. Natuurlijk kan ik hem op deze manier niet uitroeien. En als ik er een jaar wat minder aandacht aan schenk, word ik ‘beloond’ met de witte bloemetjes.
Toch houd ik er niet van om heftige verdelgingsmiddelen (zoals round-up) te gebruiken. Ik wil de plant wel bestrijden, maar op een natuurlijke manier: met de hand. Overigens kun je hier ook geen andere middelen voor gebruiken. Omdat de plant zich in andere planten wikkelt, zouden de oorspronkelijke planten ook dood gaan.
Ook het blad is mooi
Haagwinde bloeit in de nazomer, in juli, augustus en september. Het blad heeft een mooie hartvorm, en de witte klokvormige bloemen steken prachtig af. Vroeger noemden we deze bloemetjes ‘pispotjes’.
Op de bloemen komen nachtvlinders af. Ze geuren niet per se, maar geven wel veel nectar. Na de vorst sterft de plant bovengronds af, maar ondergronds blijft hij over. Hij kan diep wortelen, maar de wortel is wel gemakkelijk uit de grond te halen. Als je de plant goed bijhoudt, zal hij zich niet zo snel uitzaaien.
Er is ook een variant van deze plant met roze bloemetjes. Dat is de akkerwinde.
Kende jij deze plant al? En onder welke naam?
ken ik ook als haagwinde. Uit mijn jeugd al in Den Haag, jaren ’50. Kruipt nu onder de schutting door mijn tuin in, waar ik hem ook steeds met de hand weghaal, zoveel mogelijk met wortel. Werkt.
Bedankt voor je reactie, Albert. Naar ons idee is het weghalen met de hand ook het beste!
Je kunt het natuurlijk mooi vinden, maar dat maakt de plant niet minder vervelend. Ik heb hem al jaren in een beukenhaag zitten en weet intussen wel dat compleet weghalen een utopie is. Met de hand weghalen is volgens mij de enige manier om het beheersbaar te houden. En het is natuurlijk ook zo dat een tuin ook werk betekent.
Hoi Eddie, dat is waar. Deze rubriek heet ‘Onkruid bestaat niet’, omdat we vinden dat mensen een bepaalde plant soms al snel afdoen als onkruid, terwijl je er ook iets moois in kunt zien! Groetjes, Albert Jan en Linda
zijn er nog planten die je hier goed naast kan zetten om deze slingerroos natuurlijk te bestrijden?
Hoi Stella, haagwinde gaat overal doorheen. Je moet hem eerst met wortel en al weghalen, en dan kun je bodembedekkers planten, zoals pachysandra. Of plant mooie volle, vaste planten.