onkruidsteker

Onkruid wieden: dit moet je wel en niet doen

Bijna niemand met een tuin komt eronderuit: onkruid wieden. Niet altijd het leukste klusje, maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. Lees mee met onze tips!

Onkruid wieden met de hand

Als je onkruid met de hand verwijdert, kun je heel netjes werken en je planten sparen. Een nadeel is dat je moet bukken of op je knieën zit, dat is niet goed voor je rug of knieën, en voor veel mensen niet even makkelijk.

Vooral met droger weer is wieden met de hand aan te raden, met vochtigere grond is het wat zwaarder. Zelf gebruik ik geen handschoenen, maar dan moet je goed uitkijken voor brandnetels. Als je graag je handen schoon en netjes wilt houden, kun je dunne werkhandschoenen kopen. Ik draag ze zelf liever niet, omdat je dan toch minder gevoel hebt in je vingers.

Schoffelen

Als je planten iets verder uit elkaar staan, is schoffelen een optie. Staan je planten dichter bij elkaar, zoals bij bodembedekkers, dan kom je er met je schoffel niet tussen. Maar gelukkig is er dan ook minder ruimte voor onkruid. Je hoeft niet te bukken, maar daar staat tegenover dat het best zwaar werk is voor je rug, net zoals harken. Let dus goed op je houding!

Je hebt schoffels in veel verschillende vormen. Wat voor jou het beste werkt, ligt net aan wat je gewend bent. Zorg wel altijd dat je schoffel scherp is, dan gaat hij gemakkelijker door de grond heen. Met een schoffel ga je nooit diep door de grond. Gebruik eventueel een ergonomische schoffel, dat is lichter werken en het heeft meer effect met minder werk! Hier koop je een soortgelijke schoffel als degene die wij gebruiken.*

gif-schoffelen-brandnetel
Heeft het geregend of heb je gesproeid, werk dan de dag erna de grond wat los met een schoffel. Op die manier krijgt onkruid minder kans.

Onkruidsteker

Een onkruidsteker* is een wigvormig gereedschap aan het einde van een steel (zie de foto bovenaan dit artikel!). Hiermee kun je sterk onkruid, dat je niet met je handen eruit krijgt, onderaan de wortel doorsteken.

Op tijd beginnen met onkruid wieden

Begin vroeg in het voorjaar al met onkruid wieden, dan heb je er het hele jaar plezier van. Start je pas in juni, dan is het onkruid al zover dat je het nauwelijks van je planten kunt onderscheiden én kan het al gedeeltelijk uitgezaaid zijn. Dan overwoekert het onkruid je planten, en bovendien is het dan een flinke klus om je tuin onkruidvrij te maken. Als je er vroeg bij bent en het regelmatig bijhoudt, heb je er uiteindelijk minder werk aan.

Trouwens: met de zachte winters van tegenwoordig groeit het onkruid het hele jaar door. Dus ook in de winter ben ik vaak onkruid aan het wieden.

schrepel-handschoffel

Welk weer is het beste?

Bij regen of natte grond is onkruid wieden niet prettig. Het liefste doe je het met een paar dagen aaneengesloten droog weer en een droge grond. Nog mooier is met felle zon. Dan is het ook makkelijker schoffelen. Bovendien is het onkruid dat je geschoffeld hebt met droog en warm weer een uurtje later verdroogd en dood. Dan komt het niet meer terug.

Onkruid op de composthoop

Gooi het onkruid dat je gewied hebt in een emmer en op de composthoop. Dan heb je geen kans meer dat het toch nog vastgroeit – die kans heb je namelijk als het de dag erna bijvoorbeeld weer gaat regenen. Als je goed composteert (lees hier onze tips), gaan de ongewenste kruiden en zaden door de temperatuur dood.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou wordt de prijs (uiteraard) niet hoger.

4 Comments

  1. Hoi, in dit artikel staan praktische tips maar één vraag blijft voor mij onbeantwoord. Ik heb nog niet zo lang een hele grote tuin, dus onkruid maak ik bvk los met een schoffel. Heb je een praktische tip hoe ik daarna het geschoffelde onkruid weg haal, zonder alsnog op mij knieën te moeten en, nog belangrijker, zonder dat ik kilo’s zand mee ‘schep’?
    Elke keer als ik aan het onkruid wieden ben vraag ik me dit af….
    Bvd voor de tip!

    Groet Esther

    • Hoi Esther, fijn dat je iets aan onze praktische tips hebt! Pas bij een paar mooie, zonnige dagen heeft schoffelen zin. Laat het onkruid daarna een dag goed drogen. Vervolgens kun je het onkruid met een bladhark wegharken. Je hoeft niet veel druk uit te oefenen, en zult merken dat het zand, dat inmiddels al wat droog is, tussen de hark doorglipt.

      Met bladhark bedoelen we dan zo’n hark in waaiervorm. Stel hem ruim af, zodat er zo weinig mogelijk zand meegaat. Dan hoef je niet op je knieën!

      Succes!

  2. Ik vind het lastig om mijn onkruid te verwijderen, ook omdat er veel onkruid op mijn gazon groeit. Goede tip van de onkruidsteker, hier had ik nog niet aan gedacht. Ik zal straks kijken of ik er een bij mij in de buurt kan kopen. Bedankt voor het delen van dit artikel!

  3. […] of andere chemicaliën alles wordt daardoor dus met de hand gedaan door mensen zelf zoals het onkruid wieden en het rooien van bepaalde gewassen. Dit is dan ook vaak de reden waarom biologisch voedsel duurder […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*