trosroos fairy dance

Oude rozen verplanten en ze een nieuw leven geven

Rozen zijn mijn favoriete bloemen. En wist je dat je ze heel goed kunt verplanten? Als er iemand van zijn of haar rozen af wil, mogen ze van mij nooit weggegooid worden! Ik haal ze wel weg en zet ze op een andere plek. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat doe.

Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.

oude rozen nieuw leven

Verplant je de rozen in de herfst, houd de roos dan wat langer, in verband met de komende winter. In principe snoei je ze gelijk op de lengte zoals de roos hoort te zijn. De niet-bloeiende rozen die je op de foto ziet heten fairy dance, en waren wel dertig jaar oud. Het is een kleine, bodembedekkende roos met allemaal kleine trosroosjes. Ik heb een wirwar van dood hout moeten wegsnoeien tot een lengte van 10 tot 15 centimeter.

Rondom de kluit steken

Vervolgens steek je met een (steek)schop rondom de roos. Je wilt een compacte kluit rondom de wortels houden. Haal de roos eruit om hem te kunnen verplaatsen (tip: zet hem voorzichtig in een doos, met de kluit als één geheel, om hem gemakkelijk te kunnen vervoeren).

Grond voorbereiden

De grond waar de roos moet komen, moet je eerst voorbereiden. Spit een gat uit en maak de grond voedzaam met een paar handenvol gedroogde koemest. Als je de rozen plant, doe je er ook nog een beetje mest bij. Doe dat niet op de wortels, want dan kunnen de wortels verbranden. Geef de rozen vervolgens nog water en verzorg ze zoals je normaal ook zou doen.

Op deze manier kunnen de rozen nog jaren mee!

42 Comments

 1. mijn dochter gaat verhuizen ,en heeft bij de voordeur op het zuiden een prachtige oude roze klimroos staan en wil hem meenemen ,moet ze hem tot onder af snoeien in oktober en meenemen , mag dat ??? og of moet ze er mee wachten .of misschien overwinteren in een grote pot inde schuur . hoop op een antwoord van u ,bvd .

  • Beste AA, we kunnen je het volgende advies geven. Hopelijk gaat het dan goed!
   1. Haal al het dode hout uit de klimroos
   2. Knip alle scheuten af tot op de hoogte van 2 meter. Op die manier is de plant beter hanteerbaar én is de verhouding tussen onder de grond (wortels) en boven de grond (scheuten) beter in evenwicht. De wortels worden in feite ook gesnoeid als je de klimroos eruithaalt.
   3. Geef de roos een paar dagen voor de verhuizing flink veel water.
   4. Spit de roos met een scherpe (belangrijk!) steekschop uit.
   5. Zorg op de nieuwe plek voor goede grond.
   6. Geef de roos na het inplanten wel water, en voorlopig geen meststoffen.
   7. Dek de roos bij vorst af (hij is extra kwetsbaar).
   8. Snoei na de winter éénderde van de scheuten bij de grond af.

 2. Linda ,dank je wel voor je advies
  Maar mag dat nog in Oktober? Wij gaan dat zeker proberen . Hij bloeit altijd zo mooi ,en zo vol .
  Nomaals bedankt namens mijn dochrer en mij zelf groetjes Sjaan

 3. ik heb een aantal geurige rozenstruiken die ik wil verplaatsen. Ze zijn ongeveer 15 jaar oud. Een soort is Golden Celebration, de andere weet ik niet. Tot hoe kort moet ik de planten terugsnoeien?

  • Hoi Natasja,

   Je kunt je rozenstruiken het best eerst verplanten en daarna terugsnoeien. Op deze manier beschadig je de jonge scheuten of knoppen niet zo gauw. Je geeft de stuik als het ware de kans zichzelf te beschermen. Daarna kun je je rozenstruik snoeien op de manier waarop je dat normaal ook zou doen. We schreven pas een artikel over hoe je dat in 5 simpele stappen doet. Succes!

 4. Hallo,
  Ik ben mijn tuin het opruimen en er groeien twee klimrozen in mijn tuin. Omdat ze nooit zijn opgebonden groeien ze meer over het gras dan tegen het huis. Ze moeten er sowieso uit want dat stukje tuin wordt nu opgeknapt. Kan ik ze snoeien en dan verplanten of heeft dat totaal geen zin omdat het nu niet de geschikte tijd er voor is. En moet ik ze dan helemaal terug snoeien?
  Bedankt, groeten van Marina

  • Hoi Marina, als de rozen er nu uitmoeten, kun je maar beter resoluut zijn. Het beste kun je de rozen dan helemaal terugsnoeien, tot 10-20 centimeter boven de grond. En als je hem dan verplant, heeft hij meer kans dat hij weer helemaal aangroeit. Natuurlijk is het dan wel belangrijk om de wortel er aan te laten zitten. Groetjes van Albert Jan en Linda!

   • Hallo, Mijn zwager en schoonzus krijgen een nieuwe tuin. Nu hebben ze in deze tuin nog een mooie rozen struik staan die niet mee verhuist naar de nieuwe tuin. Ik mag deze struik van hun hebben. Ik kan hem van de week ophalen, wat kan ik nu het beste doen om hem te laten overleven? En kan hij eventueel ook in een grote pot? Vanuit de volle grond.. groetjes Ellie

    • Hoi Ellie, heel begrijpelijk dat je de struik wil hebben. Maar nu is echt niet een goed moment om een rozenstruik te verhuizen. Mocht je geen andere keuze hebben, dan kun je het beste de aanwijzingen in dit artikel zoveel mogelijk opvolgen en hopen op het beste. Je kunt de roos beter niet in een pot zetten. Daarin passen eerder kleinbloemige rozen of babyrozen. Veel succes, groetjes van Albert Jan en Linda

 5. Hoi Linda,
  ik woon op Cyprus en verhuis eind deze week naar een ander huis. Ik zou graag mijn rozenstruiken en mijn schitterende klimroos (heeft dit jaar honderden bloemen gehad!) meenemen. Maar…het is momenteel overdag nog 30C hoewel de avonden rond de 20C schommelen.
  Wat is jouw advies?
  Alvast bedankt en de hartelijke groeten vanuit Limassol

  • Hoi Inge,

   We zijn inmiddels wat dagen later, hopelijk is ons antwoord nog op tijd! Is dit de enige kans om je rozen mee te nemen? Dan zou ik het zeker doen.
   Het beste is om de rozen flink water te geven, een paar dagen voordat je ze eruithaalt.
   Vervolgens zijn dit de stappen:
   – Diep terugsnoeien, zodat de rozen beter te hanteren zijn en de verhouding tussen wortels en stuik beter in balans is.
   – Ruim rondom de wortel recht naar beneden steken.
   – De wortels dieper naar beneden doorsteken.
   – Zo snel mogelijk planten – zorg dat de kluit niet uitdroogt.

   De situatie is niet ideaal, maar het is het proberen waard. Heb je de mogelijkheid om de rozen op een later tijdstip te planten, dan zouden we dat zeer aanraden.

   Hopelijk lukt het op deze manier, al kunnen we geen garantie geven.

   Heel veel succes!

 6. Wij gaan verhuizen naar Frankrijk en ik wil graag mij 10 jaar oude klimroos mee nemen. De verhuizing zal plaats vinden in december. Maar ik kan hem daar dan nog niet gelijk in de grond zetten omdat de verbouwing rondom het huis nog niet klaar is. Dat zal pas volgende zomer/herfst zijn. Hij zal dus moeten verhuizen in een grote kuip. Kunt u aangeven wanneer ik hem het beste kan terug snoeien en in de kuip kan zetten?
  Is het verstandig om hem te poten in speciale rozengrond, of is het juist beter om de kuip te vullen met de grond waarin de roos nu staat?

  • Hoi Marleen, twee weken voor het verplanten moet je de klimroos flink water geven (verplanten kan goed in oktober). Qua grond kun je het beste rozengrond mengen met de grond waar hij nu in groeit. Geef de roos in de kuip daarna niet al te veel weten, anders kan hij ‘verdrinken’. Zorg ook voor een gat onderin de kuip, voor waterafvoer. Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Anja, oktober is een goede tijd. De grond is nog warm, waardoor de roos nog voor de winter aanslaat. Twee weken voor het verplanten geef je de roos flink water. Uiteraard moet je ook na het verplanten de stamroos regelmatig water geven. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 7. Hallo Henk Jan,

  Wij gaan heel binnnkort verhuizen en ik wil onze roos meenemen. Het is nog geen feb-maart en alle bladeren zitten er nog aan.
  Wat kan ik doen om onze prachtig geurende roos toch goed over te krijgen?
  Hartelijke groet,
  Sharon

  • Hoi Sharon, allereerst is het van belang om de roos flink te snoeien en te bewateren op de bestaande plek. Daarna zou je hem kunnen uitspitetn en overplanten. Geef opnieuw regelmatig water. Pas volgend jaar kun je de roos dan wat organische mest geven. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

   • Hi,
    Wij hebben een huis gekocht met een enorme tuin. Daar staan veel rozen, verwilderd, en heel hoog wel 3 tot 4 meter hoog door de oude bomen heen. Zou ik deze kunnen verplaatsen? En kan dat in mei – juni?
    En wat is dan de beste plek?

    Alvast dank.
    Gr. Brenda

    • Hoi Brenda, dat kan zeker niet in mei of juni, dat moet in de herfst gebeuren. Maar als het klimrozen zijn is, het toch prachtig als ze in oude bomen groeien? Ik zou deze zomer eerst eens genieten van de bloeiende rozen in de bomen en in de herfst beslissen wat te doen, wie weet brengen we je op een idee. Het kan inderdaad verwilderd uit zien, maar na een snoeibeurt kan het ook enorm opknappen. Verplanten van zulke oude rozen kan ook tegenvallen, zorg dat je ze eerst flink snoeit. De beste plek is een zonnige standplaats, daarom groeien oude rozen boven de boom uit op zoek naar de zon. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 8. Hallo,
  Ik heb midden maart een rozenstruik van een goede 5 jaar oud verplaatst.
  Met de nodig zorg zijnde: grote kluit beetje ingesnoerd, dan groot plantgat met een goede verhouding compost en aarde, vervolgens mooi gegoten enz.
  We zijn nu eind april, de blaadjes zijn nog mooi groen maar ik zie verder weinig nieuwe scheuten, maw, er zit maar weinig leven in. Verder regelmatig water gegeven.
  Nu is het hier de laatste 2 weken behoorlijk koud geworden, maar ik vind dit niet echt hoopgevend. En 5 dagen geleden nog organisch mest gegeven.
  Komt dit nog goed, en kan ik iets bijkomend ondernemen?
  Bedankt

  • Hoi Gert, je hebt het juist goed aan gepakt. Al zouden wij nog wel even wachten met bemesten. Als het kouder weer is, duurt het gewoon wat langer voordat er weer leven in zit. Blijf af en toe water geven, dan komt het vast goed. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 9. Goedendag,
  Ik heb een grote klimroos die inmiddels 12 jaar oud is en in de grond staat bij mijn stacaravan, die ik per juli heb verkocht.
  Hij komt uit de tuin van mijn zoon die 9 jaar geleden is omgekomen bij een vliegramp.
  Deze roos is heilig voor mij en ik wil hem erg graag meenemen naar Thüringen in Dld. waar ik vanaf juli ga wonen.
  Ik weet dat het nu de verkeerde tijd is om te verplanten, maar ik zou het toch graag willen proberen.
  Momenteel is hij volop in bloei met geurende, prachtige grote rode rozen.
  Hoe maak ik de meeste kans dat ik hem laat overleven en aanslaan?

  • Dag Henriette, heel begrijpelijk dat je de roos graag mee wil nemen. We kunnen ons goed voorstellen dat deze roos je erg dierbaar is. Snoei de roos tot zeker de helft terug. Steek hem goed en ruim uit en geef hem bij het planten en daarna flink water. Plant de roos niet dieper dan hij eerst heeft gestaan, en geef hem het eerste jaar geen mest. Zo heeft de roos de meeste kans. Veel succes. Groeten, Albert Jan en Linda

 10. Hallo,
  De buren gaan hun tuin omgooien. Ik mag de rozen struik hebben. Hij ligt nu bij mij op het gras. Hoe kan ik de struik het beste planten en hoever terug snioeien.
  José

  • Hoi José, je moet rozen zo snel mogelijk planten. Laat het niet op het gras liggen, nog geen tien minuten. Helaas is het nu wel het slechtste moment om rozen te verplanten. Snoei de struik zeker tot de helft terug. Plant hem niet dieper dan voorheen en geef veel water – zowel tijdens als na het planten. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 11. Hoi!

  Ik heb klimrozen geplant maar weet nog niet hoe ik ze zal gaan leiden. Zo’n hekjes tegen de muur vind ik vaak niet zo mooi. Hoe kun je klimrozen op een onopvallende manier toch goed tegen een muur leiden?

  • Hoi Jojo, wij vinden hekjes ook niet zo heel mooi. We gebruiken altijd donkergroen binddraad. Let op dat het draad niet insnijdt! We maken het draad vast met pluggen en schroefogen aan de muur. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 12. Beste Albert Jan en Linda,
  Ik heb in de tuin een kleine rozenstruik die origineel een kamerplant was. Nu wil ik het struikje van 20 cm hoog verplaatsen. Lukt dat nog en mogen rozen in de volle zon staan?

  • Hoi Josephine, het is wel wat aan de late kant om het struikje te verplaatsen. Snoei hem eerst, verplant hem dan en geef veel water. Rozen hebben graag veel zon of volle zon, dus dat is een goede plek. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 13. Hoi,
  Ik wil een tien jaar oude roos mee verhuizen. Nu staat hij vol in blad…moet ik hem dan erg terugsnoeien voordat ik hem verhuis en kan ik hem dan het beste in een grote pot zetten? We gaan namelijk in de nieuwe tuin nog verbouwen en dan moet hij nogmaals verplaatst. Wat is in deze het beste? Groetjes Audrey

  • Hoi Audrey, je moet hem inderdaad goed terugsnoeien voordat je hem eruithaalt. Het beste is om hem direct op de juiste plek te zetten. Als het niet anders kan is een grote pot het beste alternatief. Zorg voor voldoende schaduw en geef veel water. Zet hem vervolgens in de herfst op de plek van bestemming. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 14. Dochter heeft rozen geplant in een bak 40 hoog
  Mag je de wortels korter maken om ze in zo een lage bak te planten
  De wortels zijn redelijk hoog

  • Hoi Veronique, dat zouden wij niet aanraden. Die wortels hebben ze nodig om te overleven, anders wordt het een fiasco. Het beste kun je in een bak kleinbloemige rozen of babyrozen planten. Deze zijn specifiek geschikt voor bakken. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 15. hallo ik heb een rozen boompje in mijn tuin en wanneer kan ik hem verplanten naar een andere plek in de tuin van mij tuin

 16. Hallo Albert-Jan en Linda,

  ik heb een klimroos van minstens 75 jaar oud, maar deze moet noodgedwongen weggenomen worden van zijn huidige plaats. Omdat hier heel veel nostalgie aanzit wil ik graag jullie advies nog eens horen

  alvast dank
  harald

  • Hoi Harald, wat jammer dat je oude klimroos weg moet van zijn huidige plek. Het zal heel moeilijk zijn om deze oude roos nog te verplanten, maar het is altijd de moeite waard.
   Eerst is het zaak om hem flink terug te snoeien, en vervolgens de wortels ruim uit te steken. Probeer de wortels zoveel mogelijk te sparen. De roos zal diep geworteld zijn. Op de nieuwe standplaats moet je de grond verbeteren door potgrond of andere goede tuingrond te mengen met de grond. Geef de roos het eerste jaar geen mest. Geef de roos bij het planten veel water, zodat de grond mooi om de wortels zakt. Daarna ook in het voorjaar weer water geven. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 17. Beste,
  we zijn nu eind november, zou ik mijn sneeuwwitje rozen nog kunnen verplanten? Ik heb ze al gesnoeid. Alvast bedankt voor jullie raad.
  Martine

  • Hoi Martine, zoals we in het artikel adviseren: je kunt je rozen het beste in februari of maart verplaatsen. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 18. ik heb een vraagje de woningbouw gaat in september breken bij mij een puin storten vanuit me raam op de eerste verdieping. het probleem is dat ik daar me roos van 2 jaar heb staan dus die moet daar weg. kan ik hem half september daar uit graven en hem verplaatsen of overleeft die dat niet?

  • Hoi Steef, als dat je enige optie is, is het de moeite waard om het te proberen. Maar wees er niet zeker van dat het gaat lukken… Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*