Denk jij ook dat oudere bomen zichzelf wel redden? Dat klopt niet, zij kunnen jouw verzorging goed gebruiken.
Onder oudere bomen verstaan wij bomen die ouder zijn dan 20 jaar. Dat betekent nog niet dat het gigantische bomen zijn. Ze moeten nog wel gesnoeid worden.
Snoeien van bomen
Snoeien doe je bij loofbomen begin juni. Dat is ook het moment dat je beschadigde of aangetaste takken verwijdert. Fruitbomen snoei je na de oogst (net zoals walnotenbomen). Vaak worden bomen in de winter gesnoeid, maar het is beter om dit begin juni te doen. Dan kan de wond nog afgrendelen en kunnen er geen ziektes of insecten naar binnen komen.
Dit artikel vind je vast ook interessant: 10 snoeiregels die je moet onthouden
Bomen bemesten
Ga je bomen flink snoeien, dan kun je ter voorbereiding in het voorjaar mest of compost rond de boom strooien. Na het snoeien moet een boom ervoor zorgen dat de wond zo snel mogelijk dichtgroeit. Dit kost veel energie, die de boom uit de voedingsstoffen van de mest kan halen.
Bomen water geven
Bomen drinken veel water. Bij droogte kunnen ze daarom flink te lijden hebben en aangetast worden. Het is belangrijk om bomen dan ook water te geven. Leg af en toe de waterslang een uur bij de stam. Ook kun je de bodem rondom de bodem afdekken met boomschors of blad. Dan droogt de grond minder snel uit. Nog een voordeel: het levert minder onkruid op. Dat is goed voor het bodemleven, en dus ook voor de boomwortels.
Eventueel kun je ook pijpen in de grond maken, dan komt het water gemakkelijker bij de wortels terecht. Het is natuurlijk wel belangrijk om bij het ingraven uit te kijken dat je de wortels niet beschadigt. Plant je jonge bomen aan, dan is het slim om zulke buizen meteen in de grond te maken. Dan beschadig je niets.
Gietrand rondom een boom
Behalve voor pijpen, kun je ook een soort plastic gietrand rondom de boom maken. Dan loopt het water niet weg naar de omgeving. In de gemeente waarin wij wonen, doen ze dit standaard bij nieuw aangeplante bomen. Het ziet er helaas niet zo mooi uit, maar is wel goed voor (jonge) bomen. Als de boom zichzelf kan redden, gaat de gietrand weer weg. Dat duurt meestal enkele jaren.
Verzorg jij je bomen op deze manier?