pergola snoeien

De (klim)planten langs je pergola snoeien

Wij hebben in onze tuin een oude en lange pergola staan, met een pad eronder dat ons naar een ander deel van de tuin leidt. Het is een prachtige pergola die vol staat met planten. Dat betekent dat ik hem regelmatig moet snoeien.

Hoeveel je moet snoeien, is natuurlijk afhankelijk van de planten die langs je pergola groeien. Heb je sterke groeiers, dan overwoekeren die snel planten die wat minder snel groeien. Als ik mijn blauwe regen niet regelmatig zou snoeien, neemt hij de overhand, ten koste van mijn klimroos en kiwibes. Die zouden door dit lichtgebrek niet overleven.

Snoeien van pergola

Een belangrijke vuistregel bij een pergola is dat je de planten niet al te hoog boven je pergola laat uitgroeien. Doe je dat wel, dan krijg je op den duur alleen maar bloei bovenin – daar waar dan nog licht is.

pergola terras

Blauwe regen aan pergola snoeien

Een blauwe regen blijf je snoeien. Daardoor is hij vooral geschikt voor een wat grotere tuin. Na de bloei groeien er scheuten aan de blauwe regen die in de loop van het seizoen heel lang kunnen worden. Door van deze scheuten driekwart weg te snoeien, en dit de hele zomer door vol te houden, bevorder je de bloei van volgend jaar. Let er bij het snoeien op dat je de bovenkant van je pergola mooi dicht laat groeien. Dan hangen de trossen met blauwe bloemen naar beneden, en dat ziet er prachtig uit.

Campsis radicans aan pergola snoeien

De campsis radicans, oftewel trompetbloem, bloeit in juli, augustus en september met prachtige oranje, rode of gele bloemen. Deze kunnen je tuin een beetje een tropische sfeer geven. Als je de plant de eerste twee jaar na de aanplant regelmatig aanbindt, redt hij daarna zichzelf wel. Na de bloei snoei ik de grootste takken een derde terug. Zo vangt de plant, en dus de pergola, in de winter minder wind. Eind februari, begin maart snoei ik de scheuten kort: tot op drie knoppen van de hoofdtak.

Passiebloem aan pergola snoeien

Passiebloemen kunnen behoorlijk wild groeien, met flink wat zijscheuten. Als hij te groot wordt, kun je hem ongeveer half april snoeien (mits er geen strenge vorst meer voorspeld wordt). Snoei de zijscheuten en laat de hoofdstengels intact. Denk trouwens niet dat je passiflora dood is, als hij in het voorjaar nog niet uitloopt. Pas half mei loopt de plant uit.

pergola passiebloem

Kamperfoelie aan pergola snoeien

Van kamperfoelie kun je in het voorjaar de lange scheuten terugsnoeien. Daar waar je gesnoeid hebt, ontstaan veel nieuwe jonge scheuten, die de komende zomer gaan bloeien.

Kiwibes aan pergola snoeien

De kiwibes snoei ik al na de oogst in het najaar. Zo voorkom je dat de plant gaat bloeden.

Pergola bemesten

Na de snoei in het voorjaar is het verstandig om de planten aan je pergola wat organische mest te geven.

Meer lezen over pergola’s

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*