peultjes sugarsnaps

Peultjes, sugarsnaps en erwten oogsten

Wat zijn ze toch heerlijk: sugarsnaps en peultjes uit eigen tuin. Bovendien vind ik het oogsten ook nog eens heel leuk: het is net een zoektocht – soms kun je de peulen niet goed onderscheiden van het blad.

Het verschil tussen peultjes en sugarsnaps

Eerst even dit: peultjes en sugarsnaps zijn twee verschillende groenten, al hebben we gemerkt dat het verschil bijna nihil is. Sugarsnaps zijn wat zoeter en iets dikker dan peultjes. Wij hebben ze naast elkaar geplant, maar zagen weinig verschil. In dit artikel gebruiken we de woorden door elkaar.

bloem peultje
De bloem van peultjes

Hoe jonger, hoe zoeter

Sugarsnaps kun je het beste jong oogsten: dan zijn ze het allerlekkerst. Het is het beste om ze van de plant te halen als ze nog klein en plat zijn: dan smaken ze het zoetst. Worden de peulen ouder, dan gaan de voedingsstoffen naar de erwten die in de peulen groeien. Het omhulsel wordt dan taai en draderig.

Erwten van peulen en sugarsnaps doppen

Was je niet op tijd met oogsten, gooi dan vooral de peulen niet weg (of in het kippenhok). De erwten zijn namelijk heel lekker! Laat de peulen nog iets langer rijpen, en dop ze daarna. Het seizoen voor peulen is in augustus wel zo’n beetje voorbij. De plant is uitgeput en uitgebloeid: de struik begint af te sterven.

peultjes erwten

Erwten zaaien

Natuurlijk kun je de erwten ook helemaal laten rijpen, zodat je ze volgend jaar kunt zaaien. Je ziet het aan de peulen als de erwten rijp zijn. De peulen zijn namelijk droog en geel. De erwten kun je koel en droog bewaren.

2 Comments

    • Hoi Margret, helaas hebben we daar geen ervaring mee, dus we kunnen je vraag niet beantwoorden. Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*