De temperaturen dalen en de winterliefhebbers worden enthousiast van recente nieuwsberichten: het zou zomaar eens heel koud kunnen worden deze winter! Of het nu wel of niet een horrorwinter wordt, het is goed om je planten te beschermen tegen kou.
De meeste planten kunnen een beetje nachtvorst wel hebben. Pas als de temperaturen overdag ook rond het vriespunt liggen, moet je in actie komen. Gaat het flink vriezen, dan moet je je planten een handje helpen!
Vaste planten beschermen tegen vorst
Blad heb je wel van je gazon gehaald, maar heb je als het goed is lekker in de border laten liggen. Dit vormt een isolatiedekentje voor je vaste planten. Overigens moet je hier niet een te dikke laag (30 centimeter is te veel) laten liggen, want dan stikken je planten. Valt daar nog sneeuw overheen, dan heb je een lekkere warme laag voor je planten, en er komt ook nog eens vocht in de grond!
Het is voor je border vooral belangrijk dat je de grond niet verstoort. Laat het lekker met rust in een vorstperiode. Misschien overbodig om te zeggen, maar toch: verplant geen planten. Dan bevriest de kluit.
Overigens zijn er natuurlijk ook planten die zelf ook ‘trucjes’ hebben om zich te beschermen tegen de kou. Zo beschermen de uitgebloeide bloemen van hortensia de nieuwe knoppen tegen vorst.
Kwetsbare planten beschermen tegen kou
Kwetsbare planten moet je extra goed beschermen. Ik zet er graag een stuk gaas omheen, en vul dat met blad. Om te voorkomen dat het blad wegwaait, leg ik er een paar (dennen)takken overheen. Tussen de rozen laat ik een laag blad liggen, met sparrentakken erbovenop.
Ook camelia kan wel wat extra aandacht gebruiken. Ik dek de plant af met een laken of rietmatten. Zeker met koude wind is dit van belang. Vergeet niet de bescherming weg te halen zodra de temperatuur wat hoger wordt – anders bloeit de camelia te vroeg.
Dahlia’s laat ik de laatste jaren in de grond zitten. Dat betekent wel dat ze bescherming nodig hebben: ik leg daar een flinke laag blad op.
Kuipplanten beschermen tegen vorst
De meeste kuipplanten heb je vast naar binnen gehaald. Maar vorstbestendige planten zul je toch nog iets moeten beschermen. Dat doe je door de pot te omwikkelen met bijvoorbeeld rietmatten. Wordt het echt heel koud, dan kun je noppenfolie gebruiken. Dat ziet er niet zo mooi uit, dus dan kun je er nog een rietmat omheen doen. Eventueel kun je ook gaas rondom de pot zetten, op een afstand van zo’n 15 centimeter. Je kunt dan blad uit de tuin gebruiken om de ruimte ertussen op te vullen.
Vergeet kuipplanten niet om water te geven, want ook in de winter kunnen ze uitdrogen. Natuurlijk niet als het vriest dat het kraakt. Is het overdag dooi, geef dan overdag water. Is er zowel ’s nachts als overdag vorst, dan wacht je maar even.
Gebruik dit om je planten te beschermen:
- Dennentakken: op en om je planten of in bloembakken.
- Vliesdoek: vooral goed tegen nachtvorst en in een onverwarmde kas. Biedt niet genoeg bescherming bij strenge vorst.
- Blad: fijn voor planten én vogels die daartussen nog wel wat eetbaars kunnen opscharrelen. Dek het af met takken om wegwaaien te voorkomen.
- Stro: als vervanger voor blad. Waait wel snel weg, dus leg er takken bovenop.
- Oude lakens en dekens: voor als de vorst echt streng wordt.
Gebruik dit niet om je planten te beschermen:
- Plastic: het broeit, planten kunnen stikken, er komt gemakkelijk schimmel onder en neerslag komt niet in de grond terecht.
Ik woon aan de Krimweg en heb een camelia met wel meer dan 100 knoppen, 2 ervan in bloei, wat doe ik tegen de vorst?\
Hoi Riek, camelia kun je het beste afdekken. Bijvoorbeeld met vliesdoek (2 laagjes) of een laken. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda