Deze planten bloeien in september

In september zie je dat de bloemen al meer richting najaar gaan. Toch is er nog genoeg om van te genieten. Dit zijn onze favorieten. Valt je iets op qua kleur?

Sedum

Sedum begint eind juli te bloeien. Wil je de bloei verlengen, top hem dan in het voorjaar. Dan krijg je én meer bloemen, en is de bloeitijd wat verspreid. Bovendien blijven de planten dan mooi rechtop staan, en vallen de pollen niet uit elkaar. Op die manier kan de plant wel tot de vorst doorbloeien. Sedum is een sterke vetplant, die weinig last heeft van ziektes. Doordat het een late bloeier is, zijn bijen en late vlinders er ook dol op.

sedum bloeiend met vlinder

Leverkruid (Eupatorium)

Leverkruid is een vrij hoge plant, maar er zijn ook nieuwere soorten verkrijgbaar die wat compacter blijven. Ondanks de lengte is het een stevige, sterke plant. Hij heeft weinig tot geen ondersteuning nodig, omdat hij van zichzelf goed blijft staan. De plant kan licht woekeren, maar niet agressief. Let er wel even op dat de wortels niet tussen andere planten door groeien. De plant begint al in augustus te bloeien met leverkleurige bloemtrossen, bloeit in september door en daarna is het wel zo’n beetje voorbij. Een mooie plant om achteraan je border te plaatsen.

leverkruid september

Herfstaster

Herfstasters, de vaste planten (niet de eenjarige snijbloem, maar bijvoorbeeld de aster lateriflorus horizontalis), beginnen in september ongeveer te bloeien. In een eerder artikel noemden we het een late herfstbloeier, omdat de plant doorbloeit tot de winter echt om de hoek komt kijken. Een beetje nachtvorst is geen probleem. De vele kleine bloemetjes maken het een interessante plant. Als het blad van de Amerikaanse eik in onze tuin valt, bedekken ze vaak de bloemen, dus haal ik ze ervan af.

Aster lateriflorus Horizontalis september

Tuincyclamen

Tuincyclaam is een bolgewas, de bloemen beginnen in september te bloeien. De bloemetjes zijn heel klein en subtiel, ik vind het een lief bloempje. Alleen het prachtige gemarmerde blad is al mooi, en dan komt het bloemetje er ook nog bij! Ze zijn vooral mooi in een wild, niet te strak gemaaid grasveld of een bostuin – in een strak perkje komen ze wat mij betreft niet goed tot hun recht. Op mijn werk staan ze al 20 jaar, en elk jaar breiden ze zich iets meer uit.

tuincyclaam

Herfsttijloos

Een herfsttijloos ziet er precies zo uit als een krokus, maar dat is het niet. Wel is het een bolgewas, dat snel bloeit nadat je hem in de grond zet. De bloei is in september en oktober, dus je moet hem iets vroeger planten. Het grappige aan deze plant is dat de bloem bovenkomt zonder het blad. Pas als de plant is uitgebloeid, komt het blad tevoorschijn. Deze is superleuk om toe te voegen aan je tuin, als je nog weinig bloeiers in het najaar hebt. Ze bloeien 4 tot 6 weken en staan vooral mooi in groepjes bij elkaar.

herfsttijloos

Nu het najaar dichterbij komt, zie je ook andere sierlijke planten die niet echt bloeien, al lijkt het wel zo.

Lampionplant

De échte bloemen van de lampionplant zijn wit en onopvallend. Maar in augustus, september verschijnen de lampionnetjes aan de plant: de omhulsels voor de vruchten. En als je zo ziet, lijken het toch net bloemen?

physalis lampionplant

Kardinaalsmuts

Datzelfde geldt voor de bessen van de kardinaalsmuts. De plant bloeit in het voorjaar, maar de bessen lijken wel fuchsia’s. Ze geven kleur aan je tuin op een manier waarop bloemen dat ook doen.

euonymus-planipes-kardinaalshoed

Wat zijn jouw favoriete bloeiers in september?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*