9 planten die goed tegen vorst kunnen: onze favoriete vorstbestendige planten

Over het algemeen zijn vaste planten vorstbestendig (al zijn er uitzonderingen, zoals gunnera). Deze planten hoef je dus niet extra te beschermen als het gaat vriezen. In dit artikel vind je onze favoriete planten die goed tegen vorst kunnen.

Hortensia

Hortensia’s komen prima de winter door. Laat wel de uitgebloeide bloemen zitten, die beschermen de plant tegen vorst. Valt er sneeuw op hortensia’s, dan levert dat een prachtig beeld op.

hortensia

Siergrassen

Siergrassen geven een mooi gestalte aan de tuin als er verder veel uitgebloeid is. De hoogte maakt een tuin interessanter. Ik vind grassen juist ook zonder pluimen erg mooi – dat ziet er natuurlijker uit. Van die erg grote pluimen passen niet zo goed in een kleine tuin, kies dan liever voor fijne aren of mini-pluimpjes.

siergras winter

Phlox

Phloxen bloeien tot het eind van de zomer. In de herfst sterft deze vaste plant bovengronds af. Laat alles zitten tot het voorjaar, pas dan kun je de afgestorven delen weghalen. Geef de plant een beetje organische mest en ze zijn weer klaar vor het bloeiseizoen! Phloxen moet je zo ongeveer elke drie jaar verjongen.

phlox bloeiend

Herfstaster: lateriflorus horizontalis

In een periode dat er niet zoveel in bloei is, bloeit de aster lateriflorus horizontalis. Dit is een herfstaster die zeker tot november bloeit, met duizenden prachtige lichtgekleurde bloemetjes. Ook de groeiwijze is bijzonder. Eerst groeit de plant met stengels recht omhoog. Als er knoppen vormen, gaan de stengels horizontaal – niet voor niets de naam horizontalis! Het is een stevige plant die mooi blijft staan zonder hulp.

Aster lateriflorus Horizontalis4

Phlomis

De bloemen van phlomis groeien in etages. Dat geeft een mooi winterbeeld: stengel, met verschillende groepen drobbels (uitgebloeide bloemen). Zeker met sneeuw erop ziet het er betoverend mooi uit.

Viburnum bodnantense

In het najaar begint Viburnum bodnantense te bloeien. De kleine roze bloemetjes zien er prachtig uit. Begint het te vriezen, dan vriezen de bloemen die op dat moment open zijn, kapot. Zodra het weer dooit, gaan andere knoppen open: zij raken dus niet beschadigd door de vorst. Ze verspreiden een zoete honinggeur. En dat in de winter! Om echt van te genieten. In het voorjaar komen alle ongeopende knoppen alsnog uit.

viburnum bodnantense

Hamamelis mollis

Toverhazelaars, oftewel hamamelis mollis, bloeit vanaf december tot en met maart. Al voor de bloei kun je ervan genieten: de mooie knoppen lijken wel wat op kruidnagel. Er zijn rode, oranje en gele varianten. Als het vriest of sneeuwt, staat de struik als het ware stil. De gele ‘draadjes’ die de bloemen vormen, blijf je wel zien. Als het weer boven nul komt, bloeit de plant verder.

toverhazelaar hamamelis mollis

Sneeuwklokjes

Bloeiende sneeuwklokjes vallen allemaal om als het gaat vriezen. Dan denk je misschien: dat wordt helemaal niets meer. Het hoeft maar een dag dooi te zijn of de stengeltjes staan weer rechtop.

Sneeuwklokjes

Eranthis hyemalis – winterakoniet

De gele bloemetjes van winterakoniet vallen enorm op in de koude wintergrond. Ze komen dapper boven de grond in de winter, zelfs als er sneeuw ligt, groeien ze daar boven uit. Ze hebben een soort antivries in hun stengels, net als sneeuwklokjes. Bij vorst liggen ze plat op de grond, maar zodra het boven nul komt, staan ze weer rechtop.

winterakoniet - Eranthis hyemalis

Wat zijn jouw favoriete vorstbestendige planten?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*