malus red sentinel kleur herfst winter

7 planten die niet bloeien, maar wel kleur geven in de herfst & winter

Hoewel we regelmatig schrijven over bloeiende planten in het najaar en de winter, zijn er ook genoeg planten die niet bloeien in deze periode, maar wél kleur geven aan je tuin. In dit artikel lichten we een paar mooie planten uit.

Wolfsmelk

Wolfsmelk (Euphorbia) heeft een bijzonder kleur blad: een beetje blauw-groen met een zweempje grijs. Haal regelmatig het gele blad weg, en dan heb je een volle, kleurrijke plant in je tuin of border staan. De plant bloeit in het vroege voorjaar met gele bloemen, maar ook na de bloei is hij erg de moeite waard. Het is een echte blikvanger.

wolfsmelk najaar

Siergrassen

Behalve dat siergrassen een mooi wintersilhouet aan je tuin geven, kunnen ze ook kleur brengen. Wat denk je van de grote pluimen van pampasgras? Ook zijn er grassen die blauw-grijs afsterven.

Leucothoe

In de zomer is het blad van leucothoe groengelig, in de herfst verandert dit naar oranjerood. In de winter is het blad mooi donkerrood. Heeft jouw leucothoe niet zo’n mooie kleur? Misschien staat hij dan te veel in de schaduw. Hij heeft het liefst zure grond die niet uitdroogt.

leucothoe border3

Malus red sentinel

Malus red sentinel is in de herfst en de winter zijn blad kwijt, maar er blijven mooie rode sierappeltjes over. Als het niet te veel vriest, kun je ervan genieten tot in januari of februari (soms zelfs maart!). Het ligt er ook aan of de vogels voldoende te eten hebben, want zij lusten wel zo’n sierappeltje. Zodra de appeltjes van de boom zijn, is hij klaar om te bloeien, met mooie roze knoppen en helemaal uit zijn het witte bloemen.

sierappels malus red sentinel herfst

Witte kornoelje

Hoewel je door de naam misschien iets wits verwacht, heeft witte kornoelje mooie rode takken. Die vallen extra op in de winter, als je tuin wat kaler is.

witte kornoelje rode takken bovenaf

Beukenheg

Beugenheggen verkleuren heel herfstig. In november en december zijn ze nog groen-geel, pas na de jaarwisseling worden ze echt bruin – totdat er weer nieuw frisgroen blad aan groeit.

beukenheg herfst

Hydrangea magical

Deze speciale hortensia blijft er heel lang prachtig uitzien. De uitgebloeide bloemen verkleuren, maar behouden hun vorm heel goed. Ook de kleur blijft behouden, zolang het nog niet gevroren heeft. Daardoor lijkt het alsof je zeker tot en met december bloeiende hortensia’s hebt staan.

hortensia magical herfst kleur

Welke kleurgever is jouw favoriet?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*