wintersilhouet siergras

7 planten met een mooi wintersilhouet

Dat de winter een kale, saaie tuin oplevert, hebben we al lang ontkracht. Zo hebben we al eens een lijst met onze favoriete winterbloeiers gedeeld. Feit is wel dat het er buiten allemaal net iets minder aantrekkelijk uitziet dan in de andere seizoenen. Maar daar kun je best iets aan doen! In dit artikel lees je onze favoriete planten met een mooi wintersilhouet.

Wat is een wintersilhouet?

Het woord zegt het al: een wintersilhouet is de vorm van een plant in de winter. Dit komt pas tevoorschijn zodra al het blad is verdwenen in de late herfst. Da zie je soms pas echt goed de vorm van bijvoorbeeld grillige takken. Sneeuw of rijp versterkt het beeld van het silhouet. Helaas hebben we niet van alle voorbeelden uit ons artikel mooie winterfoto’s. Soms zul je het met herfstfoto’s moeten doen (we zullen dit artikel aanvullen).

Siergrassen

Siergrassen geven een contour aan je tuin. Het levert hoogteverschil op en dat maakt dat je tuin interessant is om naar te kijken – in zomer en winter. En laten we niet het moment vergeten dat er rijp op de grassen zit. Ronduit prachtig!

Japanse esdoorn

Japanse esdoorn ziet er niet alleen in de herfst prachtig uit, ook met een laagje rijp of sneeuw is het zeker de moeite waard. Ook deze takken zijn erg kronkelig.

Japanse esdoorn herfst

Buxus of ilex

Snoeivormen van buxus (of vormen van een buxusvervanger zoals ilex) blijven dan wel groen in de winter, ze leveren ook een prachtig silhouet op. Zeker met sneeuw kan dit een kunstig beeld opleveren. Je kunt je misschien iets voorstellen bij sneeuw op de buxusvorm hieronder! Helaas is een deel ervan flink aangetast.

buxushart

Phlomis

Phlomis kan niet alleen goed tegen vorst, het ziet er ook nog eens mooi uit. Bovengronds is de plant dood in de winter, maar de vorm is nog wel zichtbaar. In dit geval doet een beetje sneeuw wonderen. Je ziet de etages van de plant heel duidelijk. En dat is echt een meerwaarde voor je wintertuin.

Kronkelhazelaar

De kronkelhazelaar is een voorbeeld van een heester met grillige takken. Zit deze struik volop in het blad, dan is hij nogal onopvallend. Sterker nog: het blad is niet echt heel mooi. Maar de takken zijn een sieraad voor in de tuin. Ook voor in je huis trouwens, de takken van de kronkelhazelaar worden vaak gebruikt als paastakken.

kronkelhazelaar vorst silhouet

Lindeboom

Een boom met, zoals dat zo mooi heet, landschappelijke waarde, is wat ons  betreft een vrijstaande lindeboom. Zodra deze zijn blad verliest, komt een prachtig silhouet tevoorschijn. Het is te herkennen aan een omgekeerde hartvorm. Steekt vooral mooi af tegen een heldere blauwe lucht.

Japanse dwergcipres

De Japanse dwergcipres (Chamaecyparis obtusa nana gracilis) is een traaggroeiende dwergconifeer die je heel goed kunt snoeien. Zo lijkt het op een uitvergroot bonsaiboompje. Een erg leuke vorm dus.

wintersilhouet japanse dwergcipres

Wat is jouw favoriete plant in de winter?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*